Hör Gustav Fridolins tal i klippet ovan. Foto: SVT

Miljö och folkhälsa fokus i Fridolins tal till MP-kongress

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes Miljöpartiets partikongress i Västerås. Språkröret Gustav Fridolin öppnade kongressen med att tala om en MP-politik som inte sliter på miljön och den psykiska hälsan bland unga och vuxna. Fridolin kritiserade de övriga riksdagspartierna för att man inte prioriterar miljöfrågan tillräckligt.

– De verkar ha all tid i världen, sade han.

Runt 1 000 miljöpartister har anlänt till Västerås för att besluta om innehållet i Miljöpartiets valmanifest.

Språkröret Gustav Fridolin intog scenen och höll ett tal där han inledningsvis kritiserade riksdagspartierna, bland annat Centerpartiet och Moderaterna, för att man inte prioriterar miljöfrågan tillräckligt.

– De verkar ha all tid i världen, sade han.

MP-ledaren sade att det bara finns ett riktigt miljöparti och att det är det han företräder – ett parti som inte fegar ur när fossillobbyisterna börjar gnälla eller när obekväma beslut krävs.

– Klimatet går inte på pr-trick och det gör inte väljarna heller. Ju närmare valet vi kommer ska vi göra det valet tydligt, sade Fridolin.

Unga i skolan mer stressade

Gustav Fridolin pekade även på det växande antal personer som drabbats av psykisk ohälsa i Sverige, där bland annat sju av tio flickor i tonåren upplever stress.

– Det hotar Sveriges framtid, sade han.

Fridolin kopplade den utbredda stressen till prestationskraven i skolan, och pekade på att partiet byggt ut elevhälsan och gett mer tid åt både lärarna och eleverna.

– Eleverna behöver mer tid med sina lärare. Under Jan Björklunds tid skars nästan 10 000 medarbetare bort. De senaste tre åren har nästan 30 000 fler anställts, sade Fridolin.

Ta makt över arbetstiden

Även stressen bland vuxna och föräldrar var i fokus. Miljöpartiet vill ta makten över arbetstiden, då allt fler upplever att man jobbar ”all-tid” i stället för heltid och har svårare att släppa arbetet utanför arbetsplatsen.

– Vi ska ta oss rätten att få stänga av mobilen. Det behövs en riktig arbetstidsreform, sade Fridolin.

Språkröret sade att man vill ge fler vuxna möjligheten att utvecklas och välja en ny arbetsväg i livet.  Dessutom ska kvinnliga välfärdsarbetare i slutet av sina arbetsliv ha rätt till att gå ned i arbetstid utan att straffas med lägre pension än män.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.