• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: SVT

Fridolin till SVT – kommenterar skandalerna inom MP

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet är mitt uppe i en av sina hittills värsta kriser. Den senaste tiden har flera avslöjanden skakat partiet och har MP-topparna Mehmet Kaplan och Yasri Khan tvingats avgå.

Yasri Khan efter att bland annat ha vägrat skaka hand med en kvinnlig reporter på TV4.

– Jag kände till det. Jag hade inte förstått hur kränkande många kvinnor tycker att det kan vara. Jag hade inte förstått vilka reaktioner det kunde väcka, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i SVT:s Gomorron.

Det började med att Mehmet Kaplan avgick efter att det blev allmänt känt att han vid flera tillfällen umgåtts med högerextremistiska och islamistiska grupper.

Trots att ministern tvingades lämna sin post hyllade de båda språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson Kaplans värderingar.

MP-krisen

– Jag tror på Mehmed Kaplands värderingar, men han klarade inte av uppgiften som statsråd, säger Gustav Fridolin till SVT:s Gomorron utan att närmare gå in på varför Kaplan inte klarade av sina uppgifter.

Krisen allt värre

I går onsdag förvärrades krisen för MP.

Tung intern kritik riktades mot partiets valberedning efter att man nominerat Stockholmspolitikern Yasri Khan – flera miljöpartister uppger att det har funnits ett stort missnöje med bland annat Khans värderingar.

Många inom MP anser att hans kvinnosyn inte hör hemma i partistyrelsen.

– Ska man sitta i miljöpartiets styrelse måste man behandla män och kvinnor lika, så enkelt är det. Att behandla kvinnor sämre grundar sig i en brist på respekt för mänskliga rättigheter, säger riksdagsledamoten Jabar Amin till SVT Nyheter.

Ska ha mångfald

Amin får medhåll av sitt språkrör:

– Grunden är att alla ska behandlas lika. Man kan inte ha förtroendeuppdrag hos oss om man inte kan skaka hand med en kvinna, säger Fridolin till SVT.

– Vi ska ha mångfald, vi är stolta över vår mångfald, men alla ska självklart alltid känna sig respekterade, fortsätter Fridolin.

Senare på onsdagen kom det fram att Miljöpartiet försökt tysta ner rapporteringen om Mehmet Kaplan.

Magnus Johansson (MP), planeringschef på utbildningsdepartementet och tillfällig presskontakt för språkrören, försökte utöva påtryckningar mot Aktuellts redaktion för att tysta kritiken.

Stängdes av

Några timmar efter att SVT Nyheter berättat om händelsen agerade partiet.

Magnus Johansson jobbar tills vidare varken som tillfällig presskontakt för Miljöpartiet, eller som planeringschef på utbildningsdepartementet.

– Magnus Johansson är tillfälligt tagen ur tjänst efter det som SVT rapporterat om, säger Sara Ahlstrand, normalt politisk sakkunnig men som nu fått ta över Johanssons uppgifter som presskontakt.

Partiets två språkrör har nu kallat till sig Magnus Johansson för att diskutera det inträffade.

Partiets stöd

Stämmer det att Magnus Johansson försökt påverka media är det helt oacceptabelt, säger Gustav Fridolin till SVT.

– Jag tog honom omedelbart ur tjänst och nu ska vi ta en diskussion, säger han.

På frågan om han fortfarande känner att han har stöd inom de egna leden svarar Gustav Fridolin:

– Jag känner att jag har stöd från partiet, men vi har ett jättejobb framför oss att diskutera värderingar inom partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet