Kriminologen Leif GW Persson är starkt kritisk till Stefan Löfvens uttalande om att han tror att det är Christer Petterson som mördade Olof Palme. Foto: TT

GW Persson sågar Löfvens Palmeuttalande

Uppdaterad
Publicerad

Kriminologen Leif GW Persson är starkt kritisk till Stefan Löfvens uttalande om att han tror att det är Christer Petterson som mördade Olof Palme. – Jag tycker det är förskräckligt, säger GW Persson.

Det var i söndags under minnesceremonin som markerade 30-årsdagen för mordet på Olof Palme som Stefan Löfven sa att han tror att det var Christer Pettersson som mördade Olof Palme.

– Lisbet Palme säger bestämt att hon vet att det var Christer Pettersson och då tror jag på det, sa statsministern till Dagens Nyheter.

Uttalandet fick snabbt kritik och nu sällar sig den kände kriminologiprofessorn till kritikerna.  

– Han som utgör den högsta verkställande makten i Sverige får inte säga så. Han går tvärtemot en frikännande dom, säger Leif GW Persson i kvällens Veckans brott i SVT.

Ska betraktas som oskyldig

Det var 1989 som en enig hovrätt frikände Christer Petterson för mordet på Sveriges statsminister Olof Palme. Bakom frikännandet låg att Lisbet Palmes utpekande av Pettersson inte ansåg tillförlitligt eftersom det framkommit att hon fått information om att den misstänkte var alkoholist och att Pettersson stack ut alldeles för mycket bland de övriga i vittneskonfrontationen. Åtta år efter frikännandet avslog även Högsta domstolen resning i fallet.

– Den juridiska biten av det här är klockren. Hovrätten har frikänt på grund av otillräcklig bevisning och då ska han betraktas som oskyldig, säger Leif GW Persson.

Leif GW Persson jämför Stefan Löfvens uttalande med den amerikanske presidenten Richard Nixon som på 1970-talet gick ut och sa att han var övertygad om att sektledaren Charles Manson var skyldig innan han dömts för mord.

– Det blev en jätteskandal och jag tycker att Löfven här har hamnat i dåligt sällskap. Det här borde han ha avhållit sig ifrån, säger GW Persson.

”Han har ingen susning”

Leif GW Persson ser flera anledningar till varför Löfven gjorde uttalandet.

– I mänsklig mening förstår jag det han säger. Han tror på det och vill uttrycka empati med de anhöriga. Det finns också politiska vinster för honom att säga det eftersom det är många som tror på det.

Men kriminologen tycker att det verkar som att statsministern har dålig kunskap om fallet, vilket han ställer sig kritisk till.

– Gissningsvis har inte han en saklig susning om underlaget i det här vittnesmålet. Han kan inte ärendet, det är inte enkelt och någon borde upplysa honom om det. Han uttalar en vänskapsgrundad åsikt och det är förskräckligt, säger Leif GW Persson.  

GW Persson diskuterar även om uttalandet skulle vara en fråga om förtal av avliden, då Christer Petterson gick bort 2004, men konstaterar att det är ytterst tveksamt att Petterssons anhöriga skulle driva talan mot statsministern.

Se Veckans brott i SVT Play  eller i SVT1 ikväll 21.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Palmemordet 30 år

Mer i ämnet