Foto: SVT

Haddiles föräldrar ska provbo i Broby

Uppdaterad
Publicerad

Tvååriga Haddile, som i höstas riskerade utvisning ur Sverige, ska träffa sina biologiska föräldrar.

Tanken var att föräldrarna skulle komma den här veckan, men eftersom mamman insjuknat har nu besöket skjutits upp.

Under två dagar ska de hälsa på Haddile hos fosterfamiljen under några timmar i hennes familjehem i Broby.

Utvisningen av Haddile

Socialsekreterare kommer vara med när de algeriska föräldrarna träffar Haddile.

-De kommer att observera hur föräldrarna kan ta hand om Haddile, och givetvis också hur Haddile reagerar, säger fostermamman Malén Liewehr till Kristianstadsbladet.

Det var i september förra året som beslutet att utvisa Haddile till Frankrike orsakade en proteststorm i Sverige.

Haddile var övergiven av sina biologiska föräldrar och bodde i ett fosterhem i Broby. Hon är född i Sverige och har inte haft kontakt med sin mor sedan hon var ett spädbarn. Modern är fransk medborgare.

Migrationsverket ansåg först att om inte Haddiles föräldrar kunde hittas skulle man arbeta för att hitta andra släktingar som kunde ta emot henne. I sista hand kunde det bli aktuellt att överlämna henne till den franska socialtjänsten.

Efter kritikstormen upphävde Migrationsdomstolen beslutet om Haddiles utvisning till Frankrike som man menade inte var förenlig med principen om barnets bästa.

Migrationsverket skulle pröva frågan på nytt, och då också, efter att föräldraskapet fastställts, ta hänsyn till vilken förmåga och vilka möjligheter Haddiles biologiska föräldrar har att ta hand om henne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet