Hägglund redo för offentlig ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Ministern kan be offentligt om ursäkt till de som drabbades av narkolepsi efter svininfluensavaccinet – men vill inte göra något för de som nekats ersättning.

Socialministern och KD-ledaren Göran Hägglund är beredd att ge de människor, de flesta barn och ungdomar, som drabbades av narkolepsi efter vaccineringen mot svininfluensa en offentlig ursäkt.

– Jag har inga problem att lova en sådan, om man begär det, eller om man tror att det skulle kunna leda till någon som helst förbättring för de här familjerna, säger han till Svenska Dagbladet.

Inga andra åtgärder

Men Göran Hägglund säger till tidningen att han inte är beredd att vidta några åtgärder för att hjälpa den grupp som nekats ersättning.

– Inte för närvarande, nej, säger han.

Efter upptäckten att svininfluensan gav narkolepsi lovade staten att vara generös. Men det är vare sig staten eller landstingen som avgör vem som ska få hjälp – utan det privata försäkringsbolaget Läkemedelsförsäkringen. Och för att en drabbad ska få ersättning av bolaget måste prognosen ha fastställts inom åtta månader från vaccinationstillfället.

Många nekas ersättning

28 personer, varav 19 barn, har nekas ersättning för att de inte upptäckte symtomen i tid, uppger Svenska Dagbladet.

Enligt flera experter som både TT och SvD talat med går det inte att sätta en sådan gräns. Symptomen är från början diffusa och var tidigare relativt okända. Många drabbade sökte andra förklaringar till sin trötthet och det kan ha tagit tid innan de fick en diagnos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet