Håkan Carlsson gräver dike till avloppsanläggning på Barnens Ö med sin inhyrda minigrävare. Foto: SVT

Håkans minigrävare blev stulen: ”Jag blev först tom, sedan förbannad”

Publicerad

Stölderna av maskiner och traktorer minskade under årets första tre månader. Men fortfarande sker en stöld varannan dag. Håkan Carlsson i Roslagen är en av de drabbade.

När Håkan Carlsson kom till sin arbetsplats på Barnens Ö i Roslagen förra torsdagen blev han först förvånad över att grävmaskinen inte stod där han ställt den dagen före. Men så tänkte han att han kanske mindes fel, och gick runt en vägkrök för att se om maskinen stod på baksidan.

Tunga känslor

– Men där var den ju inte. Och när jag kom tillbaka såg jag larvspåren efter den. Där de slutade tog spår från en lastbil vid, säger Håkan Carlsson och pekar ner mot grusvägen vid den nya trekammarbrunnen.

– Det är svårt att beskriva känslan jag hade. Först kände jag mig alldeles tom. Sedan blev jag förbannad och började tänka på hur jag skulle lösa allt praktiskt, fortsätter han.

”Mycket stök”

I dag gräver Håkan ett dike där rören till infiltrationsanläggningen ska ligga. Han använder en inhyrd minigrävare.

– Jobbet måste bli klart i tid även om min grävmaskin är borta, så det ställer ju till det. Det tar tid med att prata med polis och försäkringsbolag. Det blir mycket stök, säger Håkan Carlsson.

Handlar om miljonbelopp

Det är stora värden det handlar om. Bara Håkans maskin är värd ungefär en halv miljon kronor, och hittills i år har 45 maskiner och traktorer efterlysts. En tredjedel av alla stulna maskiner och traktorer kommer tillbaka. Enligt polisen hittas de flesta i Polen och Baltikum, och förutom tips från allmänheten upptäcks stöldgodset ofta av tullen eller polisen i Polen, Estland, Lettland och Litauen.

– Det är klart att man hoppas, men egentligen inser jag någonstans att den förmodligen är borta för gott, säger Håkan Carlsson.

Slår hårt mot småföretagare

Även om det finns en försäkring så slår stölden hårt mot ett litet företag.

– Jag vet inte vad slutnotan blir. Men förutom självrisken så skrivs väl värdet på min maskin ner. Den var ju bara ett halvår, så om jag ska köpa en liknande kommer det förmodligen bli fullpris för mig, säger Håkan Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.