Foto: TT

Traktorstölder minskar i landet

Uppdaterad
Publicerad

Stölderna av maskiner och traktorer minskade med nästan en fjärdedel under årets första kvartal, jämfört med samma tid förra året.

Stöldsiffrorna är nu tillbaka på samma nivå som de hållit åren dessförinnan. Det är de tio största försäkringsbolagens gemensamma organisation för att motverka brottslighet – Larmtjänst – som har tagit fram siffrorna som visar att 45 maskiner och traktorer stulits under årets tre första månader, jämfört med 59 året innan.

– Framförallt beror det på att polisen gjort flera ingripanden runt om i landet, och vi tror att det är det vi märker i statistiken, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

Två män tagna på bar gärning

Även på regional nivå märker man skillnad. I Skövde sitter två män häktade sedan i december. De blev tagna på bar gärning när de höll på att lasta om stulna maskiner, en bit från brottsplatsen. Fyra män är även häktade i sin frånvaro.

– Vi har sex olika utredningar om stölder i Väster- och Östergötland och upp till Stockholmstrakten som vi kan koppla till de här männen. Det stulna värdet uppgår tillsammans till 10-15 miljoner kronor, så det är ju stora pengar det handlar om, säger Robert Skoog som är polisinspektör i lokalpolisområde Östra Skaraborg.

– Visst har vi märkt en nedgång i stölderna sedan vi grep de här männen. Det kan säkert påverka att maskinerna är mer otillgängliga på vintern, men vi vill ju i alla fall tro att minskningen beror på oss, säger Robert Skoog.

Maskiner används som murbräckor

Även om stölderna är färre än förut, försvinner ändå en maskin eller traktor varannan dag från sina ägare i Sverige. Värdet ligger ofta runt miljonen per stulet fordon och ungefär två tredjedelar av de stulna maskinerna är borta för gott.

– Traktorer försvinner nästan uteslutande till Polen och de baltiska länderna. Ibland även ner mot Ryssland och Balkan. Maskiner däremot används som murbräckor i smash and grab-kupper. De maskinerna hittas oftast inom några dagar, ibland förstörda, säger Mats Galvenius.

Även om maskin- och traktorstölderna minskar, så ser det annorlunda ut när det gäller stölder av tillbehör och kringutrustning.

– Tyvärr ser vi att utvecklingen går åt andra hållet där. Redskap till maskinerna stjäls. De är lätta att transportera och det ger också bra pengar till de internationella stöldligorna, säger Mats Galvenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.