Foto: Claudio Bresciani, TT

Hälften av alla döda över 70 år med coronasmitta avled på särskilda boenden

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste dygnet har 87 nya dödsfall med bekräftad covid-19-sjukdom rapporterats in till Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har Socialstyrelsen gått ut med ny statistik som visar att hälften av alla döda över 70 år avled på särskilda boenden.

Personer över 70 år är den grupp som drabbats hårdast av covid-19: bland de som hade avlidit i sjukdomen fram till den 28 april var 90 procent 70 år eller äldre. Totalt handlar det om 1 877 dödsfall i corona i den åldersgruppen, enligt Socialstyrelsens siffror.

”Det motsvarar 90 procent av det totala antalet avlidna i sjukdomen i Sverige”, skriver Socialstyrelsen.

Coronapandemin

Av dessa avled alltså 50 procent i särskilt boende, medan 26 procent hade hemtjänst.

Enligt Henrik Lysell, enhetschef på Socialstyrelsen, kan statistiken förklaras med att personer som bor på särskilda boenden är en utsatt grupp som ofta har sämre hälsa.

– De är mer sjuka än motsvarande åldersgrupp som inte har särskilt boende som insats. Det här pekar också på vikten av att förhindra smitta på särskilt boende och självklart även för personer med hemtjänst, säger han.

Svårt att förhålla sig till siffrorna

Under presskonferensen fick Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, frågan om antalet döda på särskilda boenden är högt eller inte.

– Vi har fått en första statistikkörning som vi publicerar, sedan får vi analysera den framåt. Det är svårt att förhålla sig till siffrorna på det sättet, svarade hon.

”Ett förskräckligt stort tal”

Sammanlagt har nu 23 918 personer bekräftats smittade med coronaviruset i Sverige. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är många av de nya fallen vård- och omsorgspersonal.

Totalt har nu 2 941 personer avlidit med konstaterad coronasmitta.

– Vi börjar närma oss 3 000 personer, vilket är ett förskräckligt stort tal, sa Anders Tegnell på dagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet