Socialminister Lena Hallengren (S), Biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) och Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar kritiserar Attendo. Foto: Christine Olsson/TT, Ali Lorestani/TT, Henrik Montgomery/TT

Hallengren: ”Attendo behöver lägga korten på borden”

Publicerad

I förra veckan uppdagades att Attendo varnat en anställd för att ha slagit larm om brister i vården av coronapatienter.

I dag kom uppgifter om att högt uppsatta i ledningen fått miljonbonusar trots att bolaget tagit emot över 130 miljoner i statliga coronastöd.

”Attendo behöver nu lägga korten på borden och berätta vad som hänt”, skriver socialminister Lena Hallengren (S) på Facebook.

Reaktionerna från ledande politiker i landet har varit starka efter Aftonbladets avslöjande om att Attendos vd och koncernledning fått 4,8 miljoner kronor i bonusar under 2020, en ökning med 98 procent jämfört med 2019.

Det samtidigt som bolaget fått 130 miljoner i statligt stöd från svenska skattebetalare för att klara arbetet under pandemin.

”Attendo behöver nu lägga korten på borden och berätta vad som hänt. Både hur man arbetat under pandemin, vilka stöd man tagit emot och hur man valt att använda dem. Välfärdsföretagande ställer högre krav än annat företagande eftersom det handlar om att ta emot skattemedel för att utföra tjänster som är avgörande för medborgarnas liv och hälsa.”, skriver Lena Hallengren på sin Facebook.

V: Har förbrukat sin rätt att verka

Uppgifterna kommer bara en vecka efter Sveriges Radios avslöjande om att en anställd på Attendo varnats efter att hon slagit larm om att det inte bedrivits kohortvård, det vill säga separerad vård av covid-sjuka och friska, på ett boende som bolaget utlovat.

”Att säga till äldre och anhöriga att man bedriver sådan vård och sedan inte göra det är mycket allvarligt”, skriver Hallengren.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar anser att Attendo inte längre borde få verka inom äldreomsorgen efter den senaste tidens uppdaganden.

– Den här typen av företag hör inte hemma bland våra äldre, de mest sköra, som behöver professionell hjälp för att bli skyddade från ett sånt här virus. Attendo tycker jag har förbrukat sin rätt att finnas i den här verksamheten överhuvudtaget, säger hon till Aftonbladet.

Kritiserar vårdjättens brist på svar

Aida Hadzialic, regionråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen, kallar vårdjättens hantering av frågan respektlös.

”Driver man skattefinansierad verksamhet ska offentlighetsprincipen gälla. Att vägra svara på frågor om bonusar i miljonklassen på grund av ”tyst period” när man fått 120 miljoner kronor i krisstöd från de svenska skattebetalarna är respektlöst”, skriver hon på Twitter.

Biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) har även hon reagerat på bonusarna.

– Det är uppseendeväckande och jag kan förstå att det sticker människor i ögonen. Jag tycker ju att vi ska driva vård, skola och omsorg inte för att tjäna pengar utan för att man har en passion för den verksamhet man driver. Det tycker jag ska vara främsta syftet, säger Lindhagen till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer