Attendo har fått över 130 miljoner i statligt stöd under coronapandemin. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Attendo fick coronastöd – miljonbonus till chefer

Uppdaterad
Publicerad

Vårdjätten Attendo har fått 133 miljoner i statliga coronastöd för att klara arbetet under pandemin. Samtidigt har toppchefer fått miljoner i bonus, enligt en granskning gjord av Aftonbladet.

Enligt tidningen fick bolagets vd och koncernledning 4,8 miljoner kronor i bonus under 2020, en ökning med 98 procent jämfört med 2019. Det framgår också att medarbetare som inte ingår i koncernledningen, som vårdpersonal, har fått lägre genomsnittslön jämfört med året innan.

Ulf Lundahl, styrelseordförande i Attendo, säger att den lägre lönenivån i Finland, där Attendo har utökat sin verksamhet, har slagit igenom i jämförelsen mellan 2019 och 2020. 

Statligt stöd till skyddsutrustning

Det statliga stödet, där merparten kommer från svenska skattebetalare, har enligt bolaget behövts för att täcka ökade kostnader för skyddsutrustning, kohortvård samt lönekostnader till följd av sjukfrånvaro.

– Vi har haft mycket högre kostnader än vad vi har blivit ersatta för, säger Ulf Lundahl, som också kallar lönesiffrorna för en ”statistisk synvilla”.

Bonusutbetalningarna blir kända samtidigt som Sveriges Radio rapporterat om att Attendos vårdboende Sabbatsbergsbyn i Stockholm är i blåsväder, sedan en anställd larmat om att det inte bedrivits kohortvård, det vill säga separerad vård av covid-sjuka och friska, som utlovats. Denne varnades också av företaget för att ha larmat. Något som Ulf Lundahl tar avstånd ifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.