Attendo medger vissa brister på äldreboendet. Foto: Henrik Montgomery/TT

S kräver granskning av vården av äldre efter avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Stockholm stad vill att IVO  gör en särskild granskning av kohortvården för att kartlägga eventuella brister. Detta efter att Sveriges radio igår avslöjat att Attendos verksamhetschef på boendet Sabbatsbergsbyn sagt att man inte kan hålla isär coronasjuka och friska i en dold inspelning.
–Det är givetvis allvarliga uppgifter som har framkommit, skriver Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i ett pressmeddelande.

I P1-dokumentären ”Det illojala vårdbiträdet” berättar anhöriga och anställda att Attendo ljugit om vården på ett av företagets äldreboenden under coronapandemin. Enligt SR så har företaget, som är Nordens största vårdbolag, sagt att man driver kohortvård, det vill säga att man isolerar de sjuka från övriga patienter.

– Uppgifterna som framkommer är naturligtvis väldigt allvarliga. Det är dock viktigt att också ansvariga för verksamheten får ge sin bild av uppgifterna och att staden får göra sin utvärdering. En uppföljning pågår nu av Sabbatsbergsbyn tillsammans mellan Norrmalms verksamhetsuppföljare och äldreförvaltningens inspektörer, skriver äldreborgarrådet Erik Slottner (KD), i en kommentar till SVT Stockholm.

S: IVO måste vända på varenda sten när det gäller kohortvården

Meningen med kohortvård är att smittade inte ska blandas med personer som inte fått smittan. Här ska Attendo ha brustit enligt P1 dokumentären.

– Det är befogat att låta IVO granska om kohortvården brustit på fler boenden och hur stadens ledning agerat för att säkerställa att de krav man ställer på kohortvård, såväl inom privat som kommunal äldreomsorg efterlevs. Vi måste vända på varje sten för att samma misstag inte ska upprepas i framtida pandemier. I det här fallet är det uppenbart att det inte har fungerat och det är viktigt att vi nu kan få en samlad bild av varför det inte gjort det, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

Kohortvård innebär att när man har bekräftad Covid-19 infektion hos flera patienter skapar en kohort. Detta innebär att flera patienter med samma sjukdom kan dela vårdrum, hygienutrymme och personal. Dvs att man isolerar kohorten i relation till övriga patienter.

Källa: Svenska intensivvårdsregistret

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.