Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Max Bolander, 83, uppskattar att inte behöva åka till sjukhus varje gång han ska undersökas eller behöver hjälp. Foto: Tommy Bergman/SVT

Max, 83, får avancerad sjukvård i hemmet: ”En fullträff”

Publicerad

Max Bolander, 83, i Salem är en av de patienter i Stockholms län som får avancerad sjukvård i hemmet. På så sätt behöver han inte ta sig till sjukhus för att få vård lika ofta.

– För mig och min fru Ann-Mari är det här en fullträff, säger Max Bolander.

Max och Ann-Mari Bolander får båda behandling för lungcancer på två av länets akutsjukhus, där de bland annat gör röntgenundersökningar. Men en del vård får de hemma i radhuset.

– Jag vet att ni finns alla dygnets timmar så jag kan ringa om jag behöver. Det är en trygghet i sig, säger Max Bolander till specialistsjuksköterskan Inger Hård Tallnor och läkaren Ataur Rahman från Aleris, som är de som är på plats när SVT Nyheter Stockholm är på besök.

Avlastar akutsjukvården

Den avancerade sjukvården i hemmet, ASIH, innebär att patienten till stor del ska kunna få samma sjukvård hemma som på sjukhus.

– Vi avlastar akutsjukvården väldigt mycket genom att man kan vårdas i hemmet. Alla får inte plats på akutsjukhusen, men genom ASIH har vi oerhört många platser, säger Inger Hård Tallnor.

Från och med i år höjer styret i Region Stockholm ersättningen till ASIH med 50 miljoner kronor. Men oppositionen tycker att ersättningen är för låg.

I klippet ovan följer vi med hem till Max Bolander när han får avancerad sjukvård i hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.