Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför oppositionsregionrådet Désirée Pethrus (KD) kritiserar regionen och vad ansvarig politiker svarar. Foto: Moa Ferm/SVT

Kritik mot Region Stockholms satsning på sjukvård i hemmet

Publicerad

Region Stockholm satsar 50 miljoner extra på avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, från och med i år. Men det är långt ifrån tillräckligt, enligt oppositionen.

Oppositionsregionrådet Désirée Pethrus (KD) vill se en satsning på 200 miljoner till ASIH. Men Region Stockholms styre menar att stödet från staten inte varit tillräckligt.

– Vi befinner oss i nationell sjukvårdskris där vi inte får den stöttning vi behöver från regeringen, säger Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd.

Sex miljarder för att stärka sjukvården

I vårändringsbudgeten får regionerna dock ytterligare sex miljarder för att stärka upp sjukvården. Men det är ännu oklart hur de dryga 1,2 miljarderna som tilldelas Region Stockholm kommer fördelas.

– Om de pengarna kommer så kommer de till sommaren och de täcker knappt en fjärdedel av det underskott som Region Stockholm har, säger Talla Alkurdi (S).

En av dem som får avancerad sjukvård i hemmet är 83-årige Max Bolander.

– För mig och min fru Ann-Mari är det här en fullträff, säger han.

Det här är ASIH

ASIH, Avancerad sjukvård i hemmet, är en frivillig vårdform som innebär att du kan få samma sjukvård hemma som på sjukhus. För att få tillgång till vård hemma krävs en remiss.

ASIH Stockholm Norr finns i Järfälla/Upplands Bro, Solna/Sundbyberg och Danderyd (Mörby). Det finns en palliativ vårdavdelning på Jakobsbergs sjukhus.

ASIH Stockholm Södra finns i Nacka, Handen och Huddinge. Det finns en palliativ vårdavdelning i Långbro park, Fruängen

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.