Attendo. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Attendo: ”Har inte uppfattat någon generell kritik”

Publicerad

Äldreboendet Nissastrand drivs av det privata vård- och omsorgsföretaget Attendo. Ledningen där delar inte bilden av den kritik om underbemanning som nu riktas mot dem. Verksamhetschefen Pernilla Rönntoft skriver i ett mejl till SVT att man hela tiden säkerställt att personal finns för att täcka upp när det behövs.

Verksamhetschefen vill inte låta sig intervjuas inför kamera men svarar på frågorna via mejl.

– Det har varit ett ansträngande år för alla under pandemin, så även för oss. Under vissa perioder har vi drabbats av högre sjukfrånvaro bland personalen och det är på grund av de hårda restriktioner vi har för våra medarbetare där vi kräver att man är symtomfri för att få arbeta, skriver verksamhetschef Pernilla Rönntoft till SVT nyheter Halland.

Hon tillägger att hon inte delar bilden av att boende ska ha fått bristande omvårdnad, utan hävdar att man trots pandemin sett till att skapa en god och trygg omsorg för de boende.

Tät dialog med personalen

Varför fick personal gå på semester när det fortfarande behövdes personal på andra avdelningar?

– Det stämmer inte. Vi har varit måna om att personal ska kunna ta ut semester trots rådande omständigheter. Men vi har hela tiden säkerställt att personal finns för att täcka upp när det behövs, svarar Pernilla Rönntoft.

Undersköterskan Izabela Winroth säger till SVT att hon i flera avvikelsrapporter och mejl till ledningen påtalat att de hade en tung arbetssituation och att vården av brukarna blev lidande. Hon anser dock inte att hon fick någon respons från ledningen. Något ledningen tillbakavisar.

– Vi har en bra och tät dialog med personalen, skriver verksamhetschef Pernilla Rönntoft.

Anmälan kommer att lyftas och diskuteras internt på boendet parallellt med kommunens utredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet