Kristersson: ”Regeringen dröjde orimligt länge med beslut”

Publicerad

Coronakommissionen är skarp i sin kritik mot regeringens agerande under pandemins inledning.

Socialminister Lena Hallengren (S) menar att det finns mycket att lära inför framtida pandemier.

– Om vi fick göra pandemin igen och veta allt det vi vet nu är det klart att vi hade kunnat göra saker annorlunda, säger hon.

Socialminister Lena Hallengren (S) har tagit del av Coronakommissionens betänkande och säger att hon har förståelse för mycket av det som hart presenterats.

– Jag kan inte dra alla slutsatser än. Vi ska ta del av det här omfattande betänkandet och vi ska fortsätta vidta åtgärder så att vi står rustade inför nästa eventuella pandemi säger hon.

”Svidande kritik”

Hallengren vill inte gå in på vad hon ser som den allvarligaste kritiken utan menar att man måste invänta slutbetänkandet i februari nästa år innan man går in mer på slutsatser man drar i ansvarsfrågan.

– Om vi fick göra pandemin igen och veta allt det vi vet nu är det klart att vi hade kunnat göra saker annorlunda, säger hon.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kallar Coronakommissionens andra betänkande för en ”svidande kritik både mot regeringens senfärdighet och hela krisberedskapen”.

– Det enskilt tydligaste är att regeringen inte kunde fatta beslut om provtagning och smittspårning. Att man dröjde orimligt länge med en så fundamental sak tycker jag är otroligt märkligt, säger han.

Vänsterpartiets hälsopolitiska talesperson Karin Rågsjö menar att det saknades fungerande lagstiftning och bra skyddsutrustning för personalen inom vård och omsorg. Hon lyfter även fram bristen på proaktiva åtgärder och säger att det hade varit bra om de som kom hem från utlandssemestrar på sportlovet 2020 hade satts i karantän en vecka efter hemkomst.

”Regeringen har skjutit ifrån sig ansvaret”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är skarp i sin kritik och sammanfattar regeringens agerande som ”dåligt, senfärdigt och ängsligt”.

”Det är en regerings uppgift att fatta svåra beslut i svåra stunder, här har Stefan Löfven och den regering han företräder misslyckats kapitalt. De lät sig förlamas av rädsla för opinionens dom och lämnade över rikets styre till en liten skara skuggfigurer på Folkhälsomyndigheten. Regeringen har, konsekvent under pandemins gång, skjutit ifrån sig ansvaret och därmed svikit det förtroende som de givits av väljarna i förra valet. Senfärdigheten och ängsligheten har tyvärr kostat över 15 000 människoliv. Dagens rapport är bara en bekräftelse på detta faktum. Sverige behöver en handlingskraftig regering som sätter medborgarna främst, en sådan regering leds bevisligen inte av Socialdemokraterna”, skriver han i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.