Foto: SVT

Hallengren (S) efter IVO-kritiken: ”Det är oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

IVO:s granskning av covidsjuka patienter på 98 äldreboenden slog fast att regionerna brustit allvarligt i vården av äldre under pandemin. Kritiken har varit hård och kommit att kallas för “ett svenskt haveri”. 

- Man blir bestört. Det är oacceptabelt. Det ska inte spela någon roll var man bor eller hur gammal man är. Alla har rätt till individuellt anpassad vård i det här landet, säger socialminister Lena Hallengren (S) i SVT:s Agenda.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, presenterade en omfattande granskning tidigare i veckan.  

Granskningen visade bland annat att omkring 20 procent, av 847 patienter, inte fick en individuell läkarbedömning. De allra flesta läkarundersökningar utfördes dessutom per telefon. Det var endast fem till sju procent som fysiskt fick träffa en läkare. 

Brister i hela landet

IVO har även kritiserat nästan alla regioner för att de inte har följt regelverket som gäller vid vård i livets slutskede.  

– Personal på äldreboenden är vana vid att möta människor och anhöriga när det handlar om vård vid livets slutskede. Men de måste veta vad förutsättningarna är. ”Är det här livets slutskede? Och på vilka sätt ska vi lindra och möta anhöriga?”. Då behöver de läkare och annan vårdpersonals medverkande i detta, säger Lena Hallengren.

Vad är det som har varit fel? Vad är det som behöver fixas? 

– Hade det varit i all verksamhet överallt hade det absolut varit ett systemfel, men min bild är inte att det är på alla boenden. Det finns brister överallt i alla regioner, men inte på 1 700 boenden.

Nej, men 1 700 boenden är inte heller undersökta. Är det något fel i systemet?

– Nånting är fel, något annat kan jag inte säga, säger Lena Hallengren.

”Historisk vårdskandal”

Hanteringen av de äldre under coronapandemin har bland annat kallats för ”ett svenskt haveri” och ”en historisk vårdskandal” på tidningarnas ledarsidor.  

Socialministern kunde i nuläget inte svara på vad för slags förändringar som behövs göras. I vissa fall har det diskuterats om det handlar om brist på medicinsk kunskap hos personalen på äldreboenden eller om det kanske är en fråga om systemfel.  

Flera av punkterna i IVO:s rapport handlar om hur man helt enkelt brutit mot lagen. Vad kommer det att kosta för de som har bedrivit vård på det här sättet? 

– Om man inte rättar till sina brister så har IVO flera verktyg att ta till när det gäller till exempel vite, svarar Lena Hallengren.

Nu inväntar socialministern de förbättringsåtgärder som regionerna ska redovisa senast den 15 januari nästa år, men anledning av IVO:s granskning.

Se mer i klippet ovan eller intervjun i sin helhet från söndagens Agenda på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.