Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns ju inga godkända vaccin att köpa, så det är svårt att förhålla sig till det, säger Lena Hallengren (S). Foto: SVT

Hallengren (S): ”Finns ju inga vaccin att köpa”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionspartierna vill att Sverige påbörjar försök att köpa vaccin utanför EU:s gemensamma avtal. Kravet avfärdas av socialminister Lena Hallengren (S).

– Det finns inga lager där man kan köpa vaccin. Man kan teckna sig för framtiden, säger Hallengren i SVT:s 30 minuter.

På tisdagen rapporterade TV4 att det finns en politisk majoritet i riksdagen för att Sverige ska köpa godkända vaccin på egen hand, utan inblandning från EU. Moderaterna, som varit drivande i frågan i att sätta press på regeringen, hoppas få stöd av KD, L, SD och V när socialutskottet sammanträder på torsdagen.

Enligt Johan Hultberg (M), ledamot i utskottet, så borde Sverige jobba både nationellt och genom EU för att få tag på godkända vaccin.

– Kan vi få ökad tillgång till Astra Zenecas vaccin? Kan vi föra diskussionen som våra danska vänner gör med Israel? Det har också kommit rapporter från en rad europeiska länder om att man har stora lager av Astra Zenecas vaccin på hyllan. Sverige borde lyfta frågan om det vore möjligt att omfördela vaccindoser, säger han till SVT Nyheter.

Regeringen säger att det inte finns några lager. Hur ser du på det?

– Vi förstår att det inte är enkelt att i detta läge få tag på ytterligare leveranser. Men vi kräver att man gör sitt yttersta för att titta på alla möjligheter, att man inte lutar sig tillbaka och bara säger att det inte går för att det är svårt.

Hallengren: ”Gjort vårt yttersta”

Lena Hallengren delar inte beskrivningen av regeringens insats.

– Det finns ju inga godkända vaccin att köpa, så det är svårt att förhålla sig till det, säger hon i SVT:s program 30 minuter.

– Vi har gjort vårt allra yttersta och tycker att vi varit framgångsrika från Sveriges och EU:s sida med att teckna många avtal, att använda våra gemensamma resurser så att läkemedelsföretagen kan forska. Vi betalar till och med för att de ska bygga produktionsanläggningar. Det är det som gör att vi kan få ökade volymer.

Sputnik V inte aktuellt

Flera länder, bland annat EU-länderna Tjeckien och Ungern, har vänt sig till Ryssland för att köpa doser av deras Sputnik V-vaccin. Men varken regeringen eller Moderaterna vill göra samma sak i nuläget.

– Skulle det vara så att de (Rysslands vaccin, reds anm) blir godkända i EU så utgår jag ifrån att man kommer teckna avtal, säger Lena Hallengren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer