Hallengren (S) i möte med regionerna om vaccinsegregation

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och storstadsregionerna träffades under tisdagen för att prata om arbetet med att få fler utrikesfödda att vaccinera sig.

– Vi hade bra diskussioner och fick en del konkreta exempel på arbete som är på gång eller planeras, säger Lena Hallengren.

I de flesta regioner jobbar man aktivt med insatser för att nå ut med vaccininformation i socioekonomiskt svagare områdena, och på andra språk än svenska. Men trots detta så är skillnaderna i vaccinationsgraden ändå stor mellan utrikes- och inrikesfödda, om man tittar på de äldre åldersgrupperna.

Därför träffades på tisdagen storstadsregionerna och delar av regeringen för att diskutera hur man bör jobba vidare med frågan.

Får kritik från Moderaterna

Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall hoppades inför mötet på ett löfte från regeringen om att de nu kommer att ge ansvariga myndigheter i uppdrag att förstärka insatserna.

Kritik kom även från hennes partikollega, Iréne Svenonius, finansregionråd i Region Stockholm, som menade att regeringen har låtit regionerna själva finansiera informationinsatserna, något som enligt henne har kostat mångmiljonbelopp och som regeringen borde hjälpa till att betala för.

”Ökar vår kunskap”

Socialminister Lena Hallengren underströk efter mötet att det är allvarligt att vissa grupper halkar efter i vaccineringen, men gav varken något löfte om mer pengar till regionerna eller några nya insatser från regeringens håll.

– De här mötena genererar i sig inte några nya uppdrag, men det ökar ju vår kunskap om hur man arbetar, och vi kommer ju fortsätta följa detta väldigt noga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.