Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Statsepidemiolog Anders Tegnell och Kenadid Mohamed från Radio Sweden Somali diskuterade vaccinskillnaderna bland olika grupper i samhället. Foto: SVT

Tegnell om vaccinationsskillnaderna: ”Väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Statsepidemiolog Anders Tegnell ser med oro på att färre utrikesfödda vaccinerar sig än inrikesfödda. Enligt honom finns det en risk för lokala utbrott av viruset under hösten.

– Kommer viruset in i de här grupperna riskerar man att få utbrott där folk blir sjuka, en del allvarligt, säger Anders Tegnell i SVT:s Aktuellt.

En rapport från Folkhälsomyndigheten visar att 91 procent av alla över 80 år som är födda i Sverige fått minst en vaccindos i slutet av april. Men bland utrikesfödda i samma grupp var vaccinationsgraden betydligt lägre.

Bland personer som är födda i Asien och Mellanöstern hade mellan 66 och 62 procent vaccinerat sig. Vad gäller personer från Nordafrika var samma siffra 59 procent och övriga Afrika 44 procent.

Det finns även en skillnad i vaccinationsgrad rent geografiskt. Ny statistik från Region Stockholm visar att 89 procent av alla över 65 år i höginkomstkommunen Täby har vaccinerat sig, jämfört med 71 procent i Rinkeby/Kista, en lägesbild som delas av bland annat Region Skåne.

Tegnell: ”Låg immunitet”

Enligt Anders Tegnell så finns det en risk för att lokala smittoutbrott kan leda till en ökad spridning i resten av samhället.

– Det är väldigt allvarligt. Vi kommer förmodligen få en situation under hösten när vi har geografiska områden och grupper av människor som har en ganska låg immunitet. Vi kommer med hög sannolikhet ha fortsatt spridning av det här viruset i befolkningen, men på en låg nivå då många är vaccinerade.

Ni har ett delansvar för att så många som möjligt ska vaccinera sig. Hur har ni lyckats?

– Det framgår väldigt väl i det här reportaget hur komplext det är. Det är tillgänglighet, information som inte finns eller inte finns i rätt kanaler, det saknas kanske personer som kan förmedla informationen på ett trovärdigt sätt.

– Vi måste hitta fler vägar och måste jobba bättre, försöka nå den här gruppen med bra information. Kan vi bara göra det gör folk, tycker jag, ofta bra beslut.

Hör Anders Tegnell om vaccinationsskillnaderna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer