Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hamid, 13, har levt på gatan i två år

Uppdaterad
Publicerad

Hamid, 13, har klarat sig på gatan i flera år. Den unge marockanen hoppas på ett bättre liv i Sverige.
– Jag vill kunna hjälpa min familj, säger han

Den tanige pojken gäspar medan han rättar till sin keps. Han har sovit några timmar i moskén på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm. Han har ett hem, men sover ändå i moskén en vardagseftermiddag.

LÄS MER: ”Vi har alltid varit på gatan”

Hamid, som egentligen heter något annat, kom till Sverige och Stockholm för några månader sedan. Första tiden klarade han sig själv med hjälp av kompisar från Marocko som han lärde känna på gatorna i Stockholm. Men när han hamnade i socialtjänstens skyddsnät fick han en familjehemsplacering. Det är där han egentligen ska sova.

Ska börja skolan

Han har även sökt asyl och ska inom några dagar efter vår träff börja skolan. Hittills har dagarna fördrivits kring Björns Trädgård, den plats på Södermalm i huvudstaden som blivit en samlingsplats för de unga från Marocko som sökt sig till Sverige. Många har myndigheterna eller de frivilliga hjälporganisationerna koll på, men det kommer hela tiden nya ungdomar. Och de är allt yngre. 

– Jag har levt på gatan i Marocko sen jag var elva år, säger Hamid, som egentligen heter något annat.

LÄS MER: Gatubarn släpps ut på gatan – trots brott och missbruk

Föräldrarna sa åt honom att han fick klara sig själv. Efter en tid gjorde han som många andra marockanska gatubarn. Han smugglades till Spanien.

– Jag gömde mig under en buss, säger Hamid.

Hävdar att han inte begår brott

I Spanien fick han höra av andra ungdomar att livet var bättre i Sverige. Det stämmer att livet är bättre här, anser han.

– Om man är sjuk får man medicin av en läkare. I Marocko får man absolut ingenting.

LÄS MER: Socialborgarrådet: ”Barnen ska bort från gatan och de ska inte begå brott”

Så ofta han kan skickar han pengar till föräldrarna i Marocko. Han får tag på pengar genom familjehemmet och myndigheterna. ”Hamid” hävdar att han inte är involverad i brottslighet, även om det finns andra ungdomar från hemlandet som håller på med sånt.

Drömmen är att få utbilda sig och skaffa ett jobb. Men han tänker samtidigt att framtiden är osäker.

– Ibland mår jag bra. Ibland inte. Jag känner mig vilsen och förvirrad ibland. Jag vet inte hur jag känner eller vart jag är på väg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer