Hampus Haugland, 19, skulle egentligen ta ett sabbatsår. Foto: Martin Grill/SVT

Hampus, 19: ”Plugga känns som ett säkert kort nu”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen rekommenderar unga arbetslösa att studera sig ur krisen, nu när konkurrensen om jobben hårdnar. Redan nu har rekordmånga sökt till utbildningar på universitet och högskolor till hösten. Ansökningarna ökade med 13 procent jämfört med förra året.

Hampus Haugland, 19, skulle egentligen ta ett sabbatsår och jobba nu när han tagit studenten. Men när han insåg att det är ont om jobb att söka valde han att studera vidare istället.

– Det är väldigt svårt att hitta jobb just nu och då kändes det som ett säkert kort att söka in till universitet istället. I början kändes det tråkigt. Jag hade en plan, en tanke som inte går att genomföra. Men nu har jag landat i det lite och ser fram emot hösten faktiskt, säger han.

För att möta trycket satsar Regeringen en miljard kronor för att skapa omkring 12 000 fler högskoleplatser i år och fördubblar satsningen på bristyrken som lärare, sjuksköterskor och vissa tekniska utbildningar. 

– Människor ska kunna få ta chansen att fortsätta utbilda sig, också genom krisen. Förhoppningsvis kan vi stå starkare som samhälle om vi fått fler som utbildat sig till sjuksköterskor, lärare, tekniker, yrken som vi har brist på genom den här krisen, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer