Kocken Johan Backeus (mitten), Aveqia, jublar efter segern i finalen i Årets kock tävlingen i Malmö Arena. Foto: TT

Han är årets kock

Uppdaterad
Publicerad

Johan Backeus, från restaurangen Aveqia, har blivit utsedd till årets kock.

Idag avgjordes tävlingen årets kock, alltså vem som är svensk mästare i professionell matlagning.

Vinnaren är Johan Backeus, från Stockholmsrestaurangen Aveqia.

Så här lyder juryn motivering:

”Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finnish och prov på tekniskt kunnande.  Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen.”

– Jag är helt knäsvag. Det känns sjukt skönt, säger Johan Backeus från scen.

Två gånger tidigare har han kommit tvåa och han är en av de kockar som varit i final i tävlingen flest gånger.

– Äntligen, det är kul att det går vägen nu.

Fasan och vegetariskt i finalen

I finalen var uppgiften att på fem timmar tillaga dels fem vegetariska smårätter och dels en rätt med huvudråvaran fasan.

Tävlingen hålls i Malmö i år och prins Carl Philip som flera år deltagit som jurymedlem är prisutdelare. Totalt har över 100 kockar deltagit i tävlingen och idag gjorde åtta finalister upp om den åtråvärda titeln ”årets kock”. Vinnaren tilldelas guldmedalj och att bli årets kock brukar även innebära ett rejält lyft för karriären.

Årets kock 2017

Johan Backeus, född 1986 och uppväxt i Sundsvall är årets kock 2017.

Han arbetar på restaurangen Aveqia i Stockholm och har tidigare jobbat bland annat på Gondolen och Lux i Stockholm. Tre gånger tidigare har han varit i final i tävlingen ”årets kock” och två gånger har han tilldelats silvermedalj.

Enligt tävlingens hemsida gillar han ”lekfullhet i maten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.