Martin Melin: Bedragare stal mina bilder – påstod att jag var läkare

Uppdaterad
Publicerad

Bedragare har tagit polisen och författaren Martin Melins semesterbilder. Bilderna finns i dag uppladdade på hundratals falska konton – som används för att lura kvinnor på stora summor pengar. Nu kräver han att plattformar som Instagram och Facebook tar större ansvar.

I SVT-dokumentären ”Lurad på kärlek och miljoner” berättar tre svenska kvinnor om hur de utsatts för så kallade ”romansbedrägerier” på nätet. I tron på att de träffat kärleken har de fört över stora summor pengar, när personen på andra sidan skärmen i själva verket är en bedragare.

I dokumentären berättar Martin Melin hur han varje vecka får in nya tips om hur bilder som han själv publicerat senare dyker upp under falska namn. Han säger att han sett sina bilder på konton där han påståtts vara allt från militär och pilot till läkare. Kontona används sedan för att kontakta kvinnor i syfte att lura dem på pengar. 

– Man har ingen koll. Vem som helst kan ju skärmdumpa och använda bilden, det går inte att kontrollera. Man har ingen aning, ingen koll alls. 

”Avskyvärda brott”

Han säger att den här typen av bedrägerier hör till en brottskategori som är relativt ny och att det därför också krävs ny lagstiftning – något som han menar måste ske nu.

– Det är ju avskyvärda brott, säger han.

Han vill också att sociala medier-jättar som Instagram och Facebook ska ta större ansvar, till exempel genom att varna sina användare för att det förekommer bedrägeriförsök på plattformarna. 

– Om jag går in på Instagram nu så står det inte ’varning för bedragare’ någonstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.