Per Axbom byggde tjänsten som hjälper dig spåra oönskade snoppbilder.

Han hjälper dig jaga oönskade snoppbilder

Uppdaterad
Publicerad

Har någon trakasserat dig sexuellt genom att skicka en oönskad snoppbild? Nu finns sajten som tar reda på var bilden har tagits.

– Jag byggde den i två syften. Att visa vilket stort problem den här typen av sexuella trakasserier är för kvinnor och för att visa hur mycket data vi lämnar ifrån oss när vi laddar upp bilder på nätet, säger Per Axbom, som byggt the Dick Pic Locator.

Det började som en idé i söndags. 

– Både jag och min fru följer handbollsspelaren Linnéa Claeson på hennes Instagramkonto Assholesonline och vi är upprörda över hur vanligt det är att kvinnor utsätts för sexuella trakasserier från män. Jag tänkte att ”någon borde bygga en sådan här sajt”. Sedan vaknade jag på natten och tänkte ”jag kan ju bygga den”.

LÄS MER: Så får du veta vem som har dina personuppgifter

Det tog sex timmar. Sajten heter The Dick Pic Locator och syftar på fenomenet att män oombedda skickar bilder på sina snoppar till kvinnor. Det finns andra som också tidigare har använt humor för att lyfta problemet, exempelvis den svenska artisten Tiffany Kronlöf i ett uppmärksammat klipp på SVT Edit.

TV: Skämtet om snoppbilden

Detaljerade uppgifter

Funktionen som Per Axbom använder på sin sajt för att kunna spåra var en bild har tagits finns redan ganska lätt att googla fram för den som vet hur man gör. Problemet är att det kanske snarare är de som borde skydda sig mot att lämna ut detaljerade uppgifter om var de befinner sig, som lämnar ifrån sig mer data än de vet.

– Det går att spåra exakt var en bild är tagen. Det går till och med att ta reda på vilken sorts mobiltelefon bilden är tagen med och vilken färg det är på mobiltelefonen.

LÄS MER: Du kan få skadestånd för läckta personuppgifter

Han berättar att även ganska tekniskt bevandrade personer har blivit förvånade att det går att pricka in så exakt, nästan på metern, var en bild tagits någonstans.

I skrivande stund har 2387 personer laddat upp bilder på sajten. 

Vet du vad det är för bilder?

– Nej, jag har medvetet valt att inte spara någon information eller lägga in i Google Analytics. Jag vill inte spåra någon. Den som laddar upp en bild kan själv ange om det är en dick pick eller en annan bild och hittills har 15 procent angett att de laddat upp dick pics. Någon hörde av sig och berättade att den laddat upp svampbilder för att ta reda på var de är tagna och tyckte sajten fungerade jättebra för det.

LÄS MER: Personuppgifter läckte från myndigheter redan 2012

Varför är det just du som gör det här?

– Jag kallar mig själv feminist och tänker att det räcker inte som man att vara tyst när jag ser ett problem, det blir som ett tyst medgivande. Jag var rädd innan jag lanserade tjänsten att många kommer att skicka dick pics till mig, eller bli arga på mig, men då tänkte jag ”vad feg jag är om man jämför med vad de här kvinnorna utsätts för varje dag”, säger Per Axbom.

Fick ta emot hat

– Jag la ut en video på Youtube för några år sedan där jag skrev vad män kan göra för att stödja feminismen. Jag fick ta emot mycket hat och fick höra att jag var dum i huvudet, det chockade mig. Ändå insåg jag att det inte var någonting mot det hot om sexuellt våld som kvinnor drabbas av på nätet.

LÄS MER: Åklagaren – Det är ett brott

Per Axbom la upp länken till sajten på sin Facebooksida. Han skrev senare att han kanske inte riktigt hade tänkt igenom vad som skulle hända och att han fick ägna sin och fruns 19-åriga bröllopsdag åt att hantera alla delningar och kommentarer i sociala medier.

– Men vi åt en trevlig middag på kvällen sedan, så det blev en bra dag ändå.

På onsdagen började medierna ringa och nu har han ägnat sina sista semesterdagar åt att prata med journalister.

Varför blev det så tror du?

– För att media blir intresserade när det handlar om dick pics. Om jag hade sagt att jag byggt en tjänst som avslöjar exif-data i bilder hade ingen nappat på det.

– Men jag tycker det är viktigt att folk förstår hur mycket data de lämnar ifrån sig. När man har laddat upp något på nätet går det sedan inte att ta bort det. Vi betalar för de här gratistjänsterna med vår privata data.

Varningsskylt

Han säger att trots skandalen hos Transportstyrelsen om att känsliga uppgifter kan ha läckt ut, så förstår inte människor hur mycket de själva lämnar ut.

– Vi svenskar laddar upp bilder om Sverige hela tiden. Den som vet hur man gör kan lätt kartlägga vem och vad som helst. Kriminella kan till exempel använda geodata för att ta reda på var de ska göra inbrott eller råna någon. 

Per Axbom själv har lagt in en varningsskylt längst ner på sin sajt för att ytterligare försöka väcka människors uppmärksamhet.

– Jag skriver ”Men vänta nu, vad håller du på med? Vill du ladda upp bilder på en sajt där du inte vet hur bilderna ska användas av den som driver sajten?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.