PO Hellqvist har jobbat på Säpo i Göteborg i 30 år och är oroad över läget i de utsatta områdena. Foto: SVT

PO jobbade på Säpo i 30 år- varnar för utvecklingen i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Utanförskapet i särskilt utsatta områden har blivit ett växthus för terrorism. Det säger PO Hellqvist, som har arbetat 30 år på Säpo i Göteborg, till SVT:s Agenda. Han känner stor oro för utvecklingen som han menar går mot parallella rättssamhällen och fattigdom.

Han har jobbat på Säpo i Göteborg i 30 år, spenderat mycket tid i extremistmiljöer och träffat både IS-resenärer och deras familjer. Nu har PO Hellqvist lämnat Säpo och börjat jobba för polisen. För SVT:s Agenda berättar han om sina erfarenheter av extremistmiljöer i Göteborg under åren på Säpo.

– Jag vill påstå att det är utanförskapet i de här särskilt utsatta områdena som har blivit en drivbänk för både kriminalitet och våldsbejakande extremism.

– Jag ser parallella rättssamhällen, jag ser skolor med dåliga resurser, jag ser fattigdom, jag ser stor arbetslöshet, jag ser frånvaro av unga kvinnor i offentliga miljöer, jag hör talas om moralpoliser. Jag hör och ser saker som inte riktigt hör hemma i en demokrati så som vi känner den.

LÄS MER: Terrorforskaren: ”Utvecklingen är oroande”

”En maktkamp”

På en bilresa i Göteborg tillsammans med PO Hellqvist åker vi genom ett av stadens utsatta områden.

– Här pågår en maktkamp mellan svenska myndigheter och de strukturer som finns här ute.

Han betonar att det han pratar om handlar om en minoritet av dem som bor i utsatta områden. När Säpo samlar in information om våldsbejakande extremister så är det från de boende i dessa områden som man får mest hjälp.

– Det är människor som bor i dessa områden, som har flytt från krig och elände och som inte vill uppleva det igen.

LÄS MER: Brister i arbetet mot våldsbejakande extremism

PO Hellqvist är mer oroad över personer som radikaliserats i Sverige än för så kallade IS-återvändare.

– Dels är de många fler och de finns inte på polisens och säkerhetspolisens radar på samma sätt. I särskilt utsatta områden har de också tillgång till vapen så därför är jag egentligen mer bekymrad för dem som finns här hemma.

Agenda special om radikalisering och terrorhot

Ständiga terrordåd i Europa och ökad radikalisering i Sverige. Hur ska våldsideologin motverkas och terroristerna stoppas? Experter och politiker i ett förlängt Agenda special. Se Agenda på söndag 21:10 i SVT2 eller på SVT Play.

Missa inte SVT:s dokumentärer om IS och terrorhotet

Se Dokument utifråns special om terrorrörelsen IS. Klicka på länkarna för att komma till dokumentärerna i SVT Play:

Terror i Europa

En unik inblick i hur IS hemliga terrornätverk arbetar i Europa och vad som görs för att bekämpa dem.

Så skapades IS

Trots tydliga varningssignaler lyckades USA missa framväxten av en av historiens värsta terrororganisationer. Hur kunde det ske och vems var egentligen ansvaret?

Allahs soldater

Efter attackerna i Paris och Bryssel lyckas en journalist med dold kamera infiltrera en grupp jihadister i Frankrike. Med hjälp av falsk identitet och en uppdiktad personlig historia har han under sex månader kommit nära ledaren för den cell som kallar sig för Allahs soldater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.