Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Martin Ådahl (C) om mötet där Löfven fick vika sig: ”Skulle pressa oss genom att inte servera mat” Foto: Politikbyrån/SVT

Han var med när Löfven offrade sin sista heliga ko: ”Försökte svälta ut oss”

Uppdaterad
Publicerad

Han var en av få personer som var i rummet när Socialdemokraterna offrade sin sista heliga ko. I premiäravsnittet av SVT:s Politikbyrån ger Martin Ådahl (C) sin version om ögonblicket när Stefan Löfven gav upp LAS – och ett påstått haveri kring förhandlingsfikat.

Först kraschade förhandlingarna ihop – sedan tecknades januariavtalet. De 73 punkterna i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna förhandlades fram med blod, svett och tårar. Och en som vet hur långt det satt inne för Socialdemokraterna att gå med på att reformera Lagen om anställningsskydd, LAS, är centerpartisten Martin Ådahl.

Han satt nämligen med i förhandlingsrummet både i december 2018 och januari 2019.

– Det var naturligtvis väldigt spänt. För det här var en enorm förflyttning för Socialdemokraterna att göra. Och jag tror att det nästan var som en kulturchock i början för de förstod inte att vi menade allvar, säger Martin Ådahl i en intervju i SVT:s Politikbyrån.

”En ganska tillbakadragen förhandlare”

Hur var Stefan Löfvens känsloläge när LAS förhandlades bort?

– De som har förhandlat med honom vet att han är en ganska tillbakadragen förhandlare. Han väntar tills det ögonblicket han känner att det landat för att uttala sig.

– Jag kan inte säga att han uttryckte något enormt missnöje eller så men man kände att det var en process för alla på andra sidan bordet.

Vilken är vägen framåt för Socialdemokraterna efter år av kompromisser? Är det regeringsmakten framför allt och vad återstår av den röda ideologin? Det är ämnet för det första avsnittet av SVT:s nya satsning Politikbyrån. Foto: TT/SVT

Förhandlingarna gick, enligt Martin Ådahl, från att vara extremt fluffiga till att bli allt mer konkreta.

– Men jag har ett bestämt minne av att det var ett ögonblick där statsminister Löfven förklarade att ”vi måste göra det här”.

Det var ett par djupa suckar i förhandlingsrummet?

– Det var mer att det sjönk in vilken värld man nu lever i politiskt.

”Försökte svälta ut oss”

Enligt uppgift ska det ha uppstått någon form av mindre haveri kring förhandlingsfikat, något Martin Ådahl kommenterar så här:

– Det fanns någon slags idé att man kan pressa Centerpartister genom att inte servera någon mat. Det fungerade så där kan jag säga.

Han tillägger:

– Sedan insåg de att det var substansen i politiken som gällde så då öste de på med både snittar och kakor, för de insåg att man kan inte svälta ut Centerpartiet i någon förhandling varken bildligt eller fysiskt.

Var det här ett stort problem eller mer en symbol för något annat?

– Precis i början ville de verkligen ställa oss mot väggen och pressa oss men det gick ju inte.

SVT har sökt Socialdemokraterna för en kommentar.

Politikbyråns premiäravsnitt ”Maktpartiet” handlar om Socialdemokraterna och vad som återstår av den röda ideologin. Se hela avsnittet här på SVT Play eller 21.45 i SVT2.

Tydligt utökade undantag från turordningsreglerna och lägre kostnader vid uppsägningar. Det var huvuddragen i den överenskommelse som regeringen gjorde med Centerpartiet och Liberalerna i och med januariavtalet.

I januari 2021 tillsatte regeringen tre utredningar för att se hur den så kallade las-överenskommelsen, som tecknats mellan flera fackförbund och Svenskt Näringsliv slutit sedan dess, ska kunna bli lag.

Vid mitten av 2022 kan den nya arbetsrätten träda i kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet