Tre personer blev påkörda i Örnsköldsvik inatt. En allvarligt skadad. Föraren greps senare.

Handgranat mot polisstation i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Fylla och stök har präglat nyårsfirandet på många håll i Sverige.
I Katrineholm kastades en misstänkt handgranat mot polisstationen på tolvslaget.

Katrineholms polisstations entrédörr, flera fönster och tre bilar på gatan utanför skadades av detonationen av den misstänkta handgranaten. Även fastigheten mitt emot polishuset fick skador.

Platsen är avspärrad och ingen uppges vara skadad. Polisen rubricerar ärendet som allmänfarlig ödeläggelse.

På flera håll i landet rapporteras mycket fylla och bråk, och polisens arbetsbelastning har varit hög.

”Helt okontrollerad skjutning”

I region Väst, där man den senaste veckan haft stora problem med raketer och smällare, hade man fullt upp även under nyårskvällen.

– Mellan klockan 22 och 03 hade vi drygt 50 samtal om folk som skjutit raketer. De skjuter mot räddningstjänsten, mot oss och mot ambulanser. De skjuter mot bussar och spårvagnar och kastar smällare mot folk som väntar på bussen, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

– Det är helt okontrollerad skjutning och raketer som briserar utan kontroll.

Pojke skadad av raket

I Vivalla i Örebro skadades en liten pojke lindrigt strax efter halv ett på natten.

– Någon har skjutit in en raket genom brevinkastet som träffade det här barnet, säger Dan Sööder, vakthavande befäl i region Bergslagen.

Tidigare under kvällen omhändertogs fem ungdomar i Örebro och skjutsades hem till föräldrarna efter att raketer avfyrats mot byggnader och mot polis. En större mängd ungdomar hade samlats i området men efter att polisen skickat dit resurser har området varit lugnt under natten.

Flera bränder

Flera mindre bränder misstänks ha startats av fyrverkerier och smällare.

När räddningstjänsten i Malmö åkte till en containerbrand i Rosengård blev den attackerad med kraftiga smällare.

– Därför har vi bestämt att vi, när det gäller mindre ärenden där vi inte har någon spridningsrisk eller om det inte är livräddning, ska polisen åka fram först innan vi åker in dit i det området, säger Mattias Sköld, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Polisen larmades till skånska Staffanstorp efter att raketer avfyrats mot en vakt. Vakten klarade sig oskadd och någon polisanmälan upprättades aldrig.

– Det är lite bråk och lite bränder. Det brinner lite i containrar och fyrverkerier har avfyrats men inga personskador, säger Anna Göransson, pressinformatör i region Syd.

Raketer i hallen

I stadsdelen Norrliden i Kalmar slog en person larm om raketer som hade kastats in i hallen vid 18-tiden. Det uppstod aldrig någon brand, enligt Anna Göransson, pressinformatör i region Syd.

Även i Malmö har en raket landat i en lägenhet.

– En raket har åkt in i en lägenhet på Bangatan i Malmö, men ingen brand utbröt och ingen verkar skadad. Den har gått in på balkongen och slagit sönder rutan och hamnat i lägenheten, säger Mattias Sköld, inre befäl vid räddningstjänsten, efter midnatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.