Hanif Bali uppmanas lämna flera uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali uppmanas att lämna flera uppdrag. Detta efter att ha sågat sin partikollega, före detta statsminister och utrikesminister Carl Bildt. Beslutet fattades under onsdagens krismöte.

– Det är precis lika illa att kränka andra debattörer som det är att kränka Carl Bildt, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström.

Både Sveriges nuvarande utrikesminister Margot Wallström (S) och den tidigare utrikesministern Carl Bildt (M) har träffat Irans utrikesminister Javad Zarif under hans Sverigebesök.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) är en av de som uttryckt sig kritiskt till att Sverige tar emot Zarif.

”Sverige fullföljer Bildt-doktrinen. I täten för att normalisera relationen med regimen. Passande att doktrinen är döpt efter en man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin”, skriver han på Twitter.

Foto: Skärmdump

”Kallas in för ett mycket allvarligt samtal”

Men M-toppens kritik stannar inte där. Han skriver även att den tidigare statsministern är ”non-grata i Balkan”, ”en ihärdig Erdoganist” och att han ”fjäskade för mullorna i Iran”.

Foto: Skärmdump

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till SVT Nyheter att Hanif Bali både i dag och vid flera andra tillfällen har uttryckt sig ”fullständigt oacceptabelt”.

– Så här beter vi oss helt enkelt inte, vare sig mot partivänner eller meningsmotståndare. Jag har instruerat partisekreterare Gunnar Strömmer och riksdagsgruppens gruppledare Tobias Billström om att omedelbart kalla in Hanif Bali för ett mycket allvarligt samtal, säger han till SVT Nyheter.

Vid 15-tiden kallades Moderaternas riksdagsgrupp till ett extrainsatt krismöte gällande Hanif Balis framtid.

Stockholms-moderaterna stöder beslutet

Moderaterna i Stockholms län stöder den moderata riksdagsgruppens beslut att entlediga Hanif Bali från hans utskottsposter

– Politik är dels en förtroendebransch, dels ett lagspel och i det moderata laget värnar vi om ett bra och respektfullt tonläge i debatten. Hanif Bali har vid ett flertal tillfällen uppmanats att hålla en mer vuxen ton, men har trots detta passerat gränsen för hur en moderat riksdagsledamot bör uttrycka sig vid ett flertal tillfällen, nu senast med sina kommentarer om Carl Bildt.

– Som företrädare för moderaterna i Stockholms län stöder vi därför beslutet idag i riksdagsgruppen, att entlediga Hanif Bali från samtliga utskottsplatser. 

Det säger Kjell Jansson, ordförande för Moderaterna i Stockholms län, och Irene Svenonius, ledamot i förbundsstyrelsen

Bali: Har inga kommentarer

SVT Nyheter har varit i kontakt med Hanif Bali, som inte vill kommentera situationen.

– Jag ger inga intervjuer för tillfället, säger han.

Står du fast vid dina tweets?

– Jag har inga kommentarer till det just nu.

En dryg timme efter mötet kom beskedet att Hanif Bali uppmanas lämna sina uppdrag som suppleant i arbetsmarknadsutskottet och EU-nämnden. SVT Nyheter har fått uppgifterna bekräftade.

– Ja det stämmer, det var det som var det slutgiltiga av vår diskussion, säger partikollegan och riksdagsledamoten Annicka Engblom.

I övrigt hänvisar hon till gruppledaren Tobias Billström.

– Dialogen med Hanif Bali måste naturligtvis fortsätta. Jag och vår partisekreterare Gunnar Strömmer har kallat till oss Hanif Bali för att fortsätta de här samtalen om hur vi på bästa sätt ska kunna hantera den här mycket allvarliga situationen, säger han till SVT Nyheter.

Ulf Kristersson har sagt att Moderaterna ska vara den vuxna i rummet, hur rimmar det med den typ av agerande som Hanif Bali visar gång på gång?

– Låt mig vara väldigt tydlig på följande punkt: det är precis lika illa att kränka andra debattörer som det är att kränka Carl Bildt. Det är inte för att det är en partikamrat som nu har hamnat i fokus som vi har fattat det här beslutet. Vi vill vara ett parti som inte står för varken kränkningar, övergrepp eller nedsättande kommentarer i debatten, säger han och fortsätter:

– Ska man vara det måste man väldigt tydligt visa att det får konsekvenser när människor gör detta. Därav dagens beslut i riksdagsgruppen.

”Kan tänka sig att det är lite sista chansen”

SVT:s politiska reporter Love Benigh säger att petningen i sig inte innebär några större skillnader för Hanif Bali.

– Det är en reprimand, men man kan också tänka sig att det här är lite sista chansen för honom. Det var en allvarlig situation i början av 2018 då han var rejält ifrågasatt och så sent för några dagar sedan gick moderater ut och kritiserade en tweet, säger han.

Love Benigh konstaterar att Hanif Bali är en kontroversiell politiker som flera gånger retat upp partiledningen.

– Nu är det dock internt i partiet eftersom han riktar kritiken mot just Carl Bildt.

2018 petades Hanif Bali från partistyrelsen i samband med en tweet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.