AR-15 är ett vapen som är vanligt förekommande i skolskjutningar i USA. Bilden på Jan Björklund är från partiledarens sommartal i år. Foto: Henrik Montgomery/TT och Twitter.

Jan Björklund om allianskollegans vapenbild: ”Omdömeslöst”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) poserar med en AR-15 – ett vapen som är vanligt förekommande i skolskjutningar i USA. Nu får tilltaget hård kritik av Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– Det sänder en obehaglig signal. Han borde ha avstått, säger Björklund till SVT Nyheter.

Det är på Twitter som den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali, tidigare aktiv i partistyrelsen, poserar med en AR-15, ett halvautomatiskt gevär som är kontroversiellt i USA.

Bilden är tagen på en skjutbana som ligger i anslutning till en högstadieskola i Stockholm (läs mer om bakgrunden här).

Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15. Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9”, twittrar Hanif Bali.

Jan Björklund kritisk: Omdömeslöst

Jan Björklund, partiledare för Liberalerna och tidigare yrkesmilitär, reagerar starkt på bilden:

– Det är helt omdömeslöst av en riksdagsledamot att i sociala medier posera med ett halvautomatiskt skjutvapen i en skolbyggnad. Och AR-15 är inte vilket vapen som helst, det är det vapen som är vanligast att använda vid skolskjutningar och masskjutningar i USA. Det sänder en obehaglig signal, säger Jan Björklund och fortsätter:

– Jag har arbetat med vapen i 15 år och sportskytte är en fin sport, men det här är en mycket provokativ bild.

”Borde ha avstått”

Jan Björklund tycker inte heller att det spelar någon roll att Hanif Bali poängterar att han befinner sig på en skjutbana.

– Han framhåller särskilt att det är en skolbyggnad, men att en riksdagsledamot över huvud taget poserar med det vapen som är vanligast förekommande vid skolskjutningar är omdömeslöst.

Sara Skyttedal poserade nyligen med en revolver. Vad tycker du om det?

– Det är väl inte riktigt samma sak ändå. AR-15 är inget vanligt vapen, och Clinton ville reglera handeln av just det här vapnet. Dessutom lägger han (Hanif Bali, reds anm.) ut den här bilden i skolstartshelgen. Sammantaget sänder det en obehaglig signal. Han borde ha avstått.

”Obehagliga associationer till skolskjutningar”

Viktor Adolphson, områdespolis i Trygghetsgruppen Södermalm och yttre befäl i utryckningsverksamheten på Södermalm i Stockholm City twittrar även han om Hanif Balis bild:

Nu ska man inte övertolka allt. Men instämmer, det gav obehagliga associationer till skolskjutningar. Trodde dock det mest var jag som var yrkesskadad”.

SVT har sökt Hanif Bali utan resultat. Han svarar dock Viktor Adolphson på Twitter:

Beklagar verkligen att bilden gett sådana associationer, det ville jag verkligen inte ge. Poängen är att svensk skytte, precis som innebandy och andra sporter, är en del av svenska föreningslivet. I detta fall råkade skyttebanan ligga i källaren till gympasalen till en skola”, skriver han.

Sara Skyttedal försvarar i sin tur Hanif Bali:

Lägg av” , skriver hon i en tweet riktad till Jan Björklund.

Detta har hänt

  • KD-toppen Sara Skyttedal, som misstänks för vapenbrott i Danmark efter att ha burit en i landet förbjuden försvarssprej, poserar med en revolver på Twitter. Bilden får kritik i en ledarartikel i Dagens Nyheter.
  • Hanif Bali ”försvarar” Sara Skyttedal genom att lägga ut en bild där han poserar med det kontroversiella halvautomatiska geväret AR-15. Han skriver att han vill ge Dagens Nyheter en hjärtinfarkt.
  • Jan Björklund kritiserar Hanif Balis bild. Partiledaren tycker att bilden sänder obehagliga signaler då AR-15 är ett vapen som ofta förekommer i skolskjutningar i USA. Att Hanif Bali poängterar att han befinner sig på en sjuktbana i anslutning till en skola anser Jan Björklund är ”helt omdömeslöst”.
  • Flera debattörer och politiker stämmer in i kritiken mot Hanif Bali. Moderaterna vill i nuläget inte ge några kommentarer. Samtidigt försvaras Hanif Bali av flera debattörer och politiker, bland dem Sara Skyttedal som anser att Jan Björklund ska ”lägga av”.
  • Branschorganisationen Tidningsutgivarna skickar ut ett pressmeddelande där man kräver ett möte med antingen Ulf Kristersson eller någon ur Moderaternas partiledning. TU tar upp ytterligare en bild där man anser att Hanif Bali har ”hotat” Dagens Nyheter. ”Man måste se det i ljuset av tiden vi befinner oss i. Den här veckan påbörjas en rättegång mot en man som står åtalad för förberedelse till mord på två journalister”, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.
  • Timmar senare väljer Moderaterna att skicka partisekreteraren Gunnar Strömmer till mötet. Han uppger att mötet med TU var bra och säger samtidigt att Hanif Bali har gått med på att plocka ner en av bilderna. Gunnar Strömmer anser samtidigt att debatten skymmer andra viktiga frågor i debatten.
  • TU är nöjda med mötet men poängterar att Hanif Bali bara tagit bort en bild, något som man beskriver som ”olyckligt”.
  • Ulf Kristersson, som tidigare efterlyst ”vuxna samtal” i debatten, bryter tystnaden. Han säger att han är ”mycket bekymrad över det tonläge som är i svensk politik just nu både på sociala medier och i traditionella medier och extra synd är det när människor i mitt eget parti bidrar till det”. Han vill dock inte recensera Hanif Bali.
  • I ett inlägg på Facebook svarar Hanif Bali kritikerna och skriver att ”medierna gör sig dumma”.
  • Utrikesminister Margot Wallström (S) riktar hård kritik mot Ulf Kristersson i en debattartikel i Aftonbladet. ”Om det är någon som har möjlighet att visa ledarskap och agera mot Bali så är det Kristersson. Kan hans tystnad ses som något annat än ett godkännande av detta beteende?”, skriver hon på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.