Foto: Twitter/Youtube

Därför poserade Hanif Bali (M) med vapen

I en tweet på måndagen riktar Jan Björklund (L) skarp kritik mot Hanif Bali (M), som till synes poserat med skjutvapen på en grundskola i Stockholm.

I förra veckan stoppades Sara Skyttedal, kristdemokratiskt kommunalråd och tidigare ordförande för partiets ungdomsförbund, på Kastrups flygplats med en försvarsspray som är olaglig i Danmark.

Hon är nu misstänkt för vapenbrott.

Sprayen är däremot laglig i Sverige, och Skyttedal förklarar att Kristdemokraterna har gett henne sprayen som en av flera säkerhetsåtgärder, eftersom det finns en hotbild mot henne, uppger Dagens Nyheter.

Dagen efter att DN rapporterat om nyheten skrev tidningens ledarskribent Amanda Skolonicki en text med rubriken ”Skyttedals vapen visar på KD:s hyckleri”, i vilken hon bland annat avhandlar att Skyttedal efteråt publicerade en bild på Twitter där hon poserar med en revolver.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) reagerade på DN:s bevakning och Sokolnickis ledare så här:

Han skriver även att ”hela [Sokolnickis] tes är att om en invandrarkille från en förort poserat med ett vapen som Skyttedal så hade KD gått i taket. Skitsnack, KD har inte haft några som helst synpunkter på mina bilder. Drog [Sokolnicki] precis likamedstecken mellan invandrare och gängmedlem?”

”Det sänder en obehaglig signal”

På måndagsmorgonen riktar Liberalernas partiledare Jan Björklund kritik mot att riksdagsledamoten Hanif Bali (M) publicerat en bild på Twitter där han poserar med vapen på en högstadieskola.

”Det är helt omdömeslöst av en riksdagsledamot att i sociala medier posera med ett halvautomatiskt skjutvapen i en skolbyggnad. Och AR-15 är inte vilket vapen som helst, det är det vapen som är vanligast att använda vid skolskjutningar och masskjutningar i USA. Det sänder en obehaglig signal”, säger Jan Björklund till SVT.

Bilden togs 2016

Bilden är dock hämtad från en video som laddades upp på Youtube i januari 2016 och föreställer Hanif Bali på studiebesök hos Lidingö Sportskytteklubb.

Syftet med besöket var att lyfta kritik mot ett EU-förslag om att begränsa laglig användning av vapen till jakt och sportskytte.

”Gav obehagliga associationer”

Viktor Adolphson, områdespolis i Trygghetsgruppen Södermalm och yttre befäl i utryckningsverksamheten på Södermalm i Stockholm City twittrar även han om Hanif Balis bild:

Nu ska man inte övertolka allt. Men instämmer, det gav obehagliga associationer till skolskjutningar. Trodde dock det mest var jag som var yrkesskadad”.

SVT har sökt Hanif Bali utan resultat. Han svarar dock Viktor Adolphson på Twitter:

Sara Skyttedal försvarar i sin tur Hanif Bali:

Lägg av” , skriver hon i en tweet riktad till Jan Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer