Moderaten Hanif Bali slutar bedriva sin politik på det sociala mediet Twitter, där han gjort sig känd för att ha en hård och raljant ton. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Twitterkontot alla pratar om – här är Hanif Balis mest delade tweets

Publicerad

Moderate politikern Hanif Bali har gjort sig känd för att ha en hård ton på Twitter. I måndags meddelade Bali att han slutar twittra. Men vilken politik var det han nådde ut med på sitt omtalade twitterkonto?

  • Artikeln är publicerad i mars 2018

SVT Opinion har gått igenom samtliga tweets från riksdagsledamoten sedan november 2016 och tagit fram en lista på de 20 mest spridda. Det här är inte en kvantitativ undersökning av vilka ämnen Bali oftast tagit upp, utan visar endast vilka inlägg som fått mest spridning.

Efter att Hanif Bali i förra veckan twittrade om att opinionsjournalisten Patrik Oksanen blivit erbjuden en intervju med ukrainska aktivister av UD fick han kritik av det egna partiet, lämnade partistyrelsen och slutade bedriva sin politik på den sociala plattformen. Dagens Nyheter var först med att rapportera om det inträffade. 

Det här är andra gången Hanif Bali slutar twittra. Sist gjorde han det 2011 efter att han twittrat: ”Lärarna är den bortskämda arbetskår i Sverige där det inte finns några som helst konsekvenser för om de missköter sitt arbete”.


LÄS MER: Detta har hänt: Hanif Bali lämnar moderaternas partistyrelse

1. ”'Opartiska' @SVTOpinion – ljuger och mörkar medvetet ihop en story om en nyanländ från Malmö för att kasta skit på Moderaterna i Staffanstorp. Sen har Helin och Co mage att yra om Fake news? Ni är ju Sveriges största producent av lögner och propaganda.”
30/1 – 2018, 1 131 retweets
Kommentar: Den här tweeten publicerades med en länk till kommunalrådet Christian Sonessons (M) Facebookpost om sin medverkan i Opinion live.
 

2.Jag önskar att alla våra bibliotek hade samma tysthetsnorm som Aftonbladet. Knäpptyst.”
18/10 – 2017, 1 100 retweets
Kommentar: Tweeten publicerades efter att Cissi Wallin hade anklagat en namngiven journalist på Aftonbladet för våldtäkt, och innan Aftonbladet själva hade gått ut med vem det var.
 

3. ”'17-årige' Mohammed högg en polisman i nacken på Medisdemonstrationerna, han har två småsyskon som är 21, respektive 23 år i Iran. ¯\_(ツ)_/¯ ”
10/1 – 2018, 1 074 retweets
 

4. ”Om jag förstått det här rätt: Sveriges samlade rasistiska hatarmé leds av en iransk riksdagsledamot, en kurdisk forskare, en judisk författare med rötter i centraleuropa och de som tar fajten mot dem är en pursvenska soyboys och övre medelklassfeminister? Sverige ❤”
6/12 – 2017, 926 retweets
 

5. ”Andel av hatbrotten mot judar i Sverige, uppdelat på förövarens bakgrund. Chockerande att vänstern lyckas utklassa högerextrema.”
24/6 – 2017, 871 retweets
Kommentar: Svenska Kommittén mot antisemitism skriver så här om statistiken: ”I studien påpekas att undersökningen inte ger någon information om på vilka grunder respondenternas identifikation av gärningsmännen sker, varför endast begränsade slutsatser kan dras av dessa resultat”.

Foto: Skärmdump Twitter


6. ”Efter maktskiftet i (S)undbyberg införde Moderaterna systematiska hembesök vid ansökan om socialbidrag, visade sig att 24% av bidragssökarna inte ens bodde där. Sossarna hånade M när vi föreslog att införa detta nationellt.”
3/2 – 2018, 862 retweets
 

7. ”Det är julafton, då ska man ägna en tanke åt de minde lyckligt lottade. Min tanke går till @anderslindberg , som just nu tampas med hur han ska driva Magdalena Andersson’s flyktingstopp nästa år och samtidigt låtsas att han alltid tyckt så.”
24/12-  2017, 800 retweets
 

8. ”Hej @SVT, tycker ni att detta är en korrekt titel för en rikskänd vänsterdebattör som skriver ren smutskastning på den lögnaktiga klickfarmarbloggen ”Magasinet Paragraf”? Slump igen va? Brist i rutinen? Nästan som att man tror att ni gått på kurs hos svenska islamister.”
15/3 – 2018, 787 retweets
Kommentar: Tweeten handlar om att en gymnasielärare som deltog i en skoldebatt i Opinion live också skriver krönikor i Magasinet Paragraf och att detta inte nämndes i programmet.
 

9. ”Så tesen är alltså att både Özz Nujens far, syster och svåger överförde pengar från sina privata konton till Akilovs privata konto och sen inte sagt ett ord till Nujen trots de senare såg snubbens nylle och namn på varenda svenskt massmedium som finns? Spännande.”
31/1 – 2018, 781 retweets
Kommentar: Twittrat angående medierapportering om Rakhmat Akilovs renoveringsarbete på Gotland.
 

10. ”Svensk skola. Nu för tiden är det inte bara förbjudet för lärarna att handgripligen ingripa, utan du kan även få uppehållstillstånd för detta.”
9/1 – 2019, 753 retweets
Kommentar: Tweeten publicerades tillsammans med en av allt att döma 9 år gammal film med ungdomar som är stökiga i ett klassrum. Ingen källhänvisning finns.
 

11. ”Får rapporter från kommunkollegor nu om ensamkommande som nu ansöker stöd hos socialförvaltningen för att de vill ta hit sina fruar o barn”
21/2 – 2017, 727 retweets
 

12. ”Kära Margot, om Sverige hade en regim som hängde bögar från kranar, tillämpade sharia och förskingrade miljardtals dollar så hade jag som svensk medborgare varit tacksam om demokratiska länder hade sagt att demonstranterna på våra gator har rätt.”
4/1 – 2018, 725 retweets
Kommentar: Tweeten publicerades tillsammans med en skärmdump från en DN-intervju med Margot Wallström om Iran.
 

13. ”- Nej till Islam, Nej till Koran, offra dem båda för Iran, skanderar demonstranterna. Ser fram emot långa krönikor av herrejössesliberalerna om den växande islamofobiska tonen i Iran.”
31/12 – 2017, 719 retweets
Kommentar: Tweeten publicerades tillsammans med ett videoklipp utan källhänvisning källhänvisning eller datering.
 

14. ”Alla är 16 år och har jobbat hela sitt liv inom byggbranschen. ¯\_(ツ)_/¯”
2/8 – 2018, 709 retweets
Kommentar: Tweeten publicerades tillsammans med en skärmdump av en tweet av Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige som arbetar för ensamkommande flyktingbarn. Khavaris tweet handlade om bristen på arbetskraft inom byggbranschen. Hon skrev att många unga, duktiga som jobbat hela sina liv i byggbranschen nu utvisas.
 

15. ”Kan någon förklara för detta geni att inga svenska medborgare utvisas, oavsett hudfärg.”
25/3 – 2017, 703 retweets
 

Foto: Skärmdump Twitter


 

16. ”Vad får LO för 70 miljoner kronor i mutor till Socialdemokraterna? Vad sägs om nästan alla poster i AU? ”
21/12 – 2017, 700 retweets
Kommentar: Tweeten publicerades tillsammans med ett videoklipp där S-ledamöter i Arbetsmarknadsutskottet kopplas till fackförbund.
 

17. ”Stay classy, Vänsterpartiet.”
18/1 – 2018, 694 retweets
Kommentar: Tweeten publicerades tillsammans med en skärmdump från Ung Vänster på Facebook från dagen då Ingvar Kamprad dog. Ung vänster menar att Kamprad byggt sin förmögenhet på att utnyttja människor ochförbundsordförande Henrik Malmrot poserar på bild med citatet ”Vi är 150 000 arbetare som borde få dela på arvet”.
 

18. ”Tydligen helt normalt att det riktas våldtäktshot mot min flickvän. Detta är alltså en av arrangörerna bakom Medis-demonstrationen.”
26/8 – 2017, 689 retweets
Kommentar: Tweeten publicerades med en skärmdump på en annan tweet från en person som skrev att det är normalt Hanif Balis familj våldtäktshotas eftersom de är arga på Hanif Bali.
 

19. ”Kostnaden för en 20-årig asylsökande som får placering på ett asylboende är 406 kr per dygn. Motsvarande kostnad för en 20 åring som påstår sig vara 16 år är 2 918 kr per dygn.”
28/12 – 2017, 688 retweets
Kommentar: Twittrades med länk till partikollegan Karin Sedvalls tweet som även innehåller en tabell med prisuppgifter som uppges komma från Migrationsverkets årsredovisning.
 

20.Här kastar slöddret sten på polisen maskerad, men idioten var omaskerad framför andra kameror.”
30/9 – 2017 – 683 retweets
Kommentar: Tweeten uppges visa två bilder på en motdemonstrant vid NMR:s demonstration i Göteborg den 30/9 2017. Bilderna saknar källhänvisning. SVT har valt att pixla den högra bilden.
 

Foto: Skärmdump Twitter

Fotnot: siffrorna kommer från analysverktyget Crowdtangle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer