SVT:s politikreporter Love Benigh om Hanif Balis avgång från Moderaternas partistyrelse: ”Förtroendet påverkas” Foto: SVT/TT

SVT:s politikreporter: Därför var Balis agerande allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

Efter turbulensen kring riksdagsledamoten Hanif Bali kom i går beskedet att han lämnar Moderaternas partistyrelse. Så här kommenterar Love Benigh, politikreporter på SVT Nyheter, Balis avgång.

Hanif Balis avgång sker efter att han publicerat en mejlkonversation mellan journalisten Patrik Oksanen och utrikesdepartementet på Twitter.

Bali har bekräftat att han fick tips om mejlkonversationen från den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, något som deras chefredaktör bekräftar.

Nyheter Idag begärde ut mejlväxlingen mellan journalisten och UD mindre än ett dygn efter att den ägt rum och detta har väckt frågor kring hur Nyheter Idag visste att den existerade.

Det har spekulerats i att man fått tips om mejlväxlingen från någon som olovligt avlyssnat konversationen, något som Nyheter Idag förnekar.

Moderaterna inledde en intern utredning om saken och kontaktade även riksdagens säkerhetsavdelning som i sin tur informerade Säkerhetspolisen om det inträffade.

Så här kommenterar Love Benigh, politikreporter på SVT Nyheter, Balis avgång.

Varför är detta allvarligt?

– Moderaterna som parti vill för allt i världen inte förknippas med organisationer och personer som av många betraktas som Rysslandsvänliga, säger Love Benigh. I debatten pekas både Nyheter Idag och reportern Chang Frick ut som just Rysslandsvänliga.

– När Hanif Bali nu erkänt att han fått materialet direkt från Frick gör det situationen besvärande för både Bali och Moderaterna. Det här utnyttjade försvarsminister Peter Hultqvist (S) snabbt och beskrev det hela som att Bali mer eller mindre gick Rysslands ärenden när han spred materialet. 

– Dessutom har Moderaterna under partiledaren Ulf Kristersson lanserat sig som ”de vuxna i rummet”. Att då ha en ledande riksdagsledamot som slirar med sanningen och med jämna mellanrum grovt förolämpar meningsmotståndare i sociala medier, gjorde att man tvingades agera i partiledningen.

Vad innebär avgången för Moderaterna?

– Det innebär naturligtvis att förtroendet för partiet påverkas, åtminstone på kort sikt. I försvarsfrågor pekar partiet hela tiden på faran med att Ryssland är mer aggressivt. Både när det gäller den militära krigsmakten men även så kallade påverkansoperationer, alltså att Ryssland försöker påverka opinionen i andra länder till exempel genom sociala medier och via olika nyhetssajter.

Vad händer med Hanif Bali nu?

– Hanif Bali kommer tas i örat av partiledningen men kommer även i fortsättningen att vara en av partiets mest välkända företrädare. Han vann partiets provval i Stockholm och har överlägset flest följare på sociala medier i partiet. Att han lämnar partistyrelsen är visserligen ett avbräck för hans formella inflytande men rent praktiskt kommer det fortsätta vara stort eftersom han är populär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.