Foto: SVT/TT

Moderaterna startar utredning efter Hanif Balis twittrande

Uppdaterad
Publicerad

Moderaten Hanif Bali twittrade ut en misstänkt avlyssnad mejlkonversation mellan UD och journalisten Patrik Oksanen, rapporterar DN. Nu startar Moderaterna en internutredning mot partikamraten som ber om ursäkt för sitt agerande.

Tidningen Dagens Nyheter har avslöjat misstankar om att främmande makt avlyssnat en mejlkonversation mellan den svenska journalisten Patrik Oksanen och Utrikesdepartementet.

Oksanen är en av Sveriges mest profilerade skribenter i säkerhetspolitiska frågor. I veckan publicerade han en intervju med den ukrainska människorättskämpen Olga Skripnuk – UD förmedlade kontakten och intervjun gjordes hos myndigheten i Stockholm.

Endast 23 timmar efter att intervjun bekräftats i ett mejl begärde den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag ut mejlväxlingen mellan UD och Oksanen. Misstankar finns om att Nyheter Idag fått tips om mejlväxlingen och att konversationen alltså avlyssnats från främmande makt, något som Dagens Nyheter rapporterat om i veckan.

Mejlkonversationen twittrades sedan ut av Moderaternas Hanif Bali. Det är fortfarande oklart hur riksdagsledamoten fick tag i mejlen. Hanif Bali har tidigare sagt till DN att han hittat konversationen på internet.

– Jag tar utomordentligt allvarligt på det inträffade, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström i en kommentar till SVT Nyheter.

Han bekräftar att en internutredning startat mot Hanif Balis agerande och att Säpo är informerade.

”Agerat omdömeslöst”

Tobias Billström (M) fortsätter:

– Partiet har en pågående intern utredning om saken. Så snart vi fick uppgifter om detta kontaktade vi Hanif Bali och uppmanade honom att ta bort den aktuella tweeten.

– Vi kontaktade vidare riksdagens säkerhetsavdelning som i sin tur informerade Säkerhetspolisen om det inträffade. Vi avvaktar mer information om vad som har hänt, men under tiden fortsätter vår egen utredning.

Moderaterna har inga uppgifter om när internutredningen ska vara klar.

– Oavsett vad den ger vid handen har Hanif Bali agerat ytterst omdömeslöst, säger Tobias Billström.

Ber om ursäkt

På Twitter ber Hanif Bali om ursäkt för sitt agerande.

”Min delning av skärmdumpen var extremt omdömeslös. Jag har i onsdags ringt och bett om ursäkt till Patrik Oksanen.

Viktig lärdom att inte bara vara kritisk till materials autenticitet utan även motiv och avsändare. Ber verkligen om ursäkt. Skall inte göras om.”

SVT Nyheter har sökt Hanif Bali för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.