Nyheter Idags Chang Frick (till vänster) och moderate riksdagsledamoten Hanif Bali (till höger). Foto: SVT / TT / Faksimil

Riksdagsledamoten Hanif Bali erkänner kontakt med högerpopulistiskt sajt

Uppdaterad
Publicerad

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali har ändrat sin version om hur han fått tipset om en mejlkonversation mellan UD och journalisten Patrik Oksanen, enligt DN. Nu uppger Bali att han fick tipset från den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, vilket deras chefredaktör Chang Frick bekräftar till SVT Nyheter.

Det var på fredagseftermiddagen som DN uppgav att det på UD finns misstankar om att främmande makt kan ha avlyssnat en mejlväxling mellan UD och journalisten Patrik Oksanen.

Oro på UD

Hela skeendet har skapat oro och olust på utrikesdepartementet, uppger en källa för TT.

Den specifika begäran om att få ut allmänna handlingar efter mejlkonversationen har skapat oro för avlyssning, särskilt inför riksdagsvalet, uppger källan.

Oksanen skriver för tidningen Hela Hälsingland och är en av Sveriges mest profilerade skribenter i säkerhetspolitiska frågor. Han har tidigare uppmärksammat riskerna för ryska påverkanskampanjer.

Fick ut mejl

I måndags publicerade Hela Hälsingland Patrik Oksanens intervju med den ukrainska människorättsaktivisten Olga Skripnuk. Mejlväxlingen visar att UD kontaktade Oksanen i februari för att förmedla kontakt med aktivisten.

Efter att UD bekräftat tid för intervjun med männsikorättsaktivisten Skripnuk,  inkom en begäran från Pelle Zackrisson, redaktionschef på Nyheter Idag, att få ta del av mejlen som är offentliga handlingar.

Moderaterna utreder

Efter DN:s artikel gick Moderaterna ut och berättade att partiet inlett en intern granskning av händelsen och att riksdagens säkerhetsavdelning hade larmats samt att Säkerhetspolisen informerats.

Gruppledaren Tobias Billström kallade Balis agerande för ”ytterst omdömeslöst” eftersom partiets riksdagsledamot Hanif Bali twittrat ut en skärmdump av mejlen till sina drygt 80 000 följare på Twitter.

Nyheter Idag bekräftar

Nu skriver Bali på Facebook att han fick mejlen av Chang Frick som är chefredaktör på Nyheter Idag. Något som Chang Frick tidigare har nekat till, i en intervju med DN.

När SVT Nyheter talar med Chang Frick bekräftar han Hanif Balis version.

– Den vägen har det gått, det stämmer, säger Chang Frick.

Hur fick du mejlen?

– Jag fick dem av Pelle Zackrisson, min redaktionschef.

Tidigare hos Mittmedia

Zackrisson har arbetat som reporter på Mittmedia, samma mediekoncern som Hela Hälsingland tillhör och Chang Frick menar att det kan vara en förklaring till att Zackrisson kände till Oksanens kommande artikel med människorättsaktivisten.

Tung position i partistyrelsen

Hanif Bali sitter i Moderaternas partistyrelse och gör ofta utspel i invandrarfrågor.

Chang Frick säger att han känner Hanif Bali väl och att Nyheter Idag gjort ”hemma hos-reportage” hos Bali.

Han säger att han tvivlar på uppgiften att mejlkonversationen mellan UD och Oksanen skulle ha varit avslyssnad av främmande makt.

– Jag har inga åsikter om det som hänt. Då får man lägga fram bevis, säger Chang Frick.

Professorn i underrättelseanalys, Wilhelm Agrell, säger till Dagens Nyheter att det också kan finnas andra förklaringar till att mejlkonversationen blivit känd för Nyheter Idag.

– Det behöver inte vara suspekt. En person kan ju via någon annan källa fått veta att någon varit i kontakt med en myndighet, säger Agrell till tidningen

Ber om ursäkt

På Twitter har Hanif Bali tidigare bett om ursäkt för sitt agerande.

”Min delning av skärmdumpen var extremt omdömeslös. Jag har i onsdags ringt och bett om ursäkt till Patrik Oksanen.

Moderaterna vill inte berätta varför de startar en utredning mot Hanif Bali.

”Vi har tillsatt en intern utredning för att klarlägga händelseförloppet och vad som har hänt och har ingen ytterligare information att ge i nuläget”, skriver Moderaternas biträdande presschef, Niklas Gillström, till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har upprepade gånger sökt Hanif Bali för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.