Foto: Mimmi Moberg/SVT

Skyttedal stoppad på Kastrup

Uppdaterad
Publicerad

När Linköpingspolitikern Sara Skyttedal (KD) skulle flyga via Danmark blev hon stoppad med försvarsspray i väskan.

Sara Skyttedal är kommunalråd i Linköping och kristdemokraternas gruppledare. På onsdagen reste hon via Kastrups flygplats i Köpenhamn men blev stoppad, skriver Expressen.

Anledningen var att Skyttedal hade en försvarsspray i väskan, som inte är tillåten i Danmark. Formellt är hon nu misstänkt för vapenbrott.

– Jag kände inte till att den här klassades som pepparspray i Danmark. Det gör den inte i Sverige, utan är helt laglig, säger Sara Skyttedal till SVT Nyheter Öst.

Varför bär du med dig den här sprayen?

– Sedan en tid tillbaka har jag en hotbild mot mig och då finns det ett antal säkerhetsåtgärder som jag, kommunen och mitt parti tagit till. Man ska kunna känna sig trygg. Sprayen är en bara en liten åtgärd.

Känner du dig otrygg?

– Som tjej så kan man vara otrygg av olika skäl. Anledningen till att jag engagerade mig politiskt var att jag som tonåring kände att jag inte kunde vara trygg ute på gator och torg där jag växte upp i ett miljopnprogramsområde. Jga vet att många unga tjejer har samma spray som jag har för att känna sig trygga. Jag går inte runt och oroar mig dagligen, men det finns en medvetenhet om att någonting kan hända, säger Sara Skyttedal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Öst

Mer i ämnet