Alliansen på Gotland fr v: Jesper Skalberg Karlsson (M), Johan Thomsson (L), Eva Nypleius (C), Sara Lidqvist (KD). Foto: Patrik Widegren/SVT

Klart med alliansstyre på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

När regionfullmäktige sammanträdde idag stod det helt klart att det blir ett alliansstyre på Gotland. Eva Nypelius (C) valdes till regionstyrelsen ordförande efter att de rödgröna valt att inte ta upp kampen.

När de nyvalda ledamöterna i regionfullmäktige på Gotland idag samlades för att bland annat välja vem som ska få posten som regionstyrelsens ordförande så valde de rödgröna att inte motsätta sig alliansens förslag. Därmed så blir det Eva Nypelius (C) som nu får den mest inflytelserika politiska posten på Gotland.

– Det känns bra. Jag är ödmjuk inför den uppgiften. Vi får ju ändå en möjlighet att styra utifrån de program och målsättningar som vi har satt upp. Jag tycker också att väljarna har varit ganska tydliga med att man ville ha en förändring, säger Eva Nypelius.

Val 2018 – #dinröst

Kommer söka stöd över blockgränsen

Alliansen på Gotland, som blev det största blocket efter valet, har valt att styra i minoritet. Det vill säga att man inte har fler röster i fullmäktige än de rödgröna och Sverigedemokraterna.

Eva Nypelius kommer därför att få söka stöd över blockgränsen när det kommer till viktiga omröstningar i fullmäktige.

– Jag tror faktiskt att det kan vara bättre för samtalsklimatet i politiken, och att vi kan nå fler blocköverskridande samarbeten på det sättet. Man kan hitta de bästa lösningarna genom att man tvingas att hitta gemensamma ställningstaganden i de stora och svåra frågorna, säger hon.

SD har en vågmästarroll

Eftersom det nu inte blir något formellt samarbete över blockgränsen så blir Sverigedemokraterna vågmästare i regionfullmäktige.

– Vi hoppas att kunna se till att vi får så kloka beslut som möjligt, det är viktigt för oss. Så om förslaget kommer från vänster eller höger är inte det som avgör för oss. Vi är här för att se till så att skattekronorna används så bra som möjligt, säger Lars Engelbrektsson, ordförande för Sverigedemokraterna på Gotland.

S hade hellre sett ett samarbete

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ går nu i opposition. Men Socialdemokraterna hade hellre sett ett samarbete.

– Jag tycker att det är olyckligt. Vi ser ju hur man formerar sig i mitten på väldigt många andra platser i landet för att skapa stabila majoriteter. Här har alliansen hittat fram till alliansen och väljer att gå in i ett minoritetsstyre. Det tycker jag är olyckligt. Här blir det en minoritet som kommer att få en stark opposition som kommer att vilja bidra men samtidigt också SD som blir avgörande part i alla politiska församlingar, säger Meit Fohlin (S), nyblivet oppositionsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet