Foto: Fredrik Ahl/SVT

Klart: Alliansen tar över i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna blev det största blocket i Linköping i valet och tar därmed över makten efter fyra år med koalitionsstyre.

– Det känns mycket bra att vi nu kan presentera ett nytt ledarskap för Linköping och därmed bli Sveriges största kommun med ett rent Alliansstyre. Jag ser fram emot att utveckla Linköping under mandatperioden tillsammans med övriga Allianspartier, säger Niklas Borg (M), i ett pressmeddelande.

Framtidsplanerna

Allians för Linköping säger sig också vilja arbeta för en mer hållbar kommun och göra den koldioxidneutral till 2025. Skolan och lärarnas arbetsmiljö lyfts också fram som prioriteringar under mandatperioden. Kristdemokraterna skjuter in sig på skattepengarna och att använda dem effektivt samt att ge företräde åt kommunens kärnverksamhet.

Val 2018 – #dinröst
Foto: SVT

Olika politisk färg på nämndernas ordföranden

Ordförandeposterna i kommunens nämnder och styrelser kommer spridas mellan de fyra partierna, med en viss övervikt på moderater. Ordförande i kommunstyrelsen kommer till exempel bli en moderat, medan KD får ta hand om äldrenämnden. Tidigare idag meddelade Miljöpartiet och Socialdemokraterna att de kommer ingå en valteknisk samverkan i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet