Vi tar de här anspelningarna på största allvar (...) Vi vet sedan tidigare att vissa personer tycker sig finna stöd till hatiskt agerande när de ser hur till exempel riksdagsledamöter, som faktiskt är lagstiftare, uttrycker sig”, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande. Foto: pressbild TU

Tidningsutgivarna krävde möte med Kristersson om Hanif Bali

Uppdaterad
Publicerad

Tidningsutgivarna krävde ett möte med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Detta efter riksdagsledamoten Hanif Balis tweets om Dagens Nyheter. På måndagskvällen träffade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer Tidningsutgivarnas vd.

Det var i fredags som den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali delade en bild där han poserar med ett halvautomatiskt gevär av modell AR-15.

Inlägget publicerades på Twitter i samband med att Dagens Nyheter i en ledarartikel kritiserade Sara Skyttedal för en bild där KD-toppen poserar med en revolver. Hanif Bali vänder sig direkt till DN:

”Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15. Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9”, skriver Hanif Bali.

Hanif Bali ”i krig” med DN

Det är inte första gången Hanif Bali vänder sig till DN i publiceringar på sociala medier. Den 30 juli skrev riksdagsledamoten, som tidigare satt i partistyrelsen, ”Press E to destroy DN”  under ett bildmontage där han poserar med en automatpistol i varje hand och har två automatkarbiner slängda över ryggen.

På bilden, som Hanif Bali har publicerat på sitt Instagram-konto, står ”Call of duty – Hanif & DN at war”, en anspelning på datorspelet Call of duty.

Branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) krävde ett möte med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson – alternativt någon från partiledningen – med anledning av Hanif Balis publiceringar i sociala medier.

Skärmdump Instagram

”Tar de här anspelningarna på största allvar”

I ett pressmeddelande uppgav organisationen att mötet ska handla om”de anspelningar på krig och hot mot medier som Hanif Bali uttryckt i sociala medier”.

”Vi tar de här anspelningarna på största allvar (...) Vi vet sedan tidigare att vissa personer tycker sig finna stöd till hatiskt agerande när de ser hur till exempel riksdagsledamöter, som faktiskt är lagstiftare, uttrycker sig”, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter i pressmeddelandet.

Enligt henne har det aldrig tidigare hänt att TU under en valrörelse har begärt ett möte med en partiledning eller partiledare med anledning av hot mot journalister.

– Men vi begär ju inte ett möte för att det är valrörelse. Det här råkar komma just i en valrörelse. Vi begärde det för att det är en riksdagsledamot, som i detta fallet tillhör Moderaterna, som använder vapen när man kommunicerar vad man anser om medier. Vi vill ha ett möte för att kunna diskutera hur man ser på det, säger hon.

”Direkt olämpligt”

Varför ser ni så allvarligt på det här? Det är ju bara ord och bilder?

– Man måste se det i ljuset av tiden vi befinner oss i. Den här veckan påbörjas en rättegång mot en man som står åtalad för förberedelse till mord på två journalister.

– Att som riksdagsledamot och lagstiftare gå ut i sociala medier och publicera bilder där man bär vapen är direkt olämpligt och olyckligt. Det är det vi vill diskutera med ledningen.

Stefan Löfven fördömer Hanif Bali

Även statsminister Stefan Löfven ser allvarligt på riksdagsledamotens agerande.

– När vi pratar om behovet av att stå upp för pressfriheten, en fri och granskande media, då kan en moderat riksdagsledamot bete sig på detta sätt. Det är fullständigt utanför alla gränser, säger han till Aftonbladet.

Särskilt allvarligt menar Stefan Löfven att det är eftersom pressfriheten är ansträngd.

– Ska de starka krafterna få styra vem som ska få yttra sig eller få skriva, då är demokratin riktigt, riktigt i fara. Men det handlar också om den rädsla som journalister och medieföretag känner. Vi behöver en fri och stark och oberoende, granskande media, säger han.

Möte under kvällen

Under måndagskvällen träffade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.

– Det handlar om en satirbild som tagits fram av en tredje part och inte av Hanif Bali själv. Däremot har han delat bilden, vilket var olyckligt. Han har inte avsett att uppvigla hat och hot mot journalister och det tycker jag är viktigt att säga. Många har uppfattat bilden som satir men den kan också uppfattas på ett annat sätt. Bilden är nu nedtagen och det tycker jag är bra, säger Gunnar Strömmer till TT.

En bild är nu borttagen. Men TU:s Jeanette Gustafsdotter säger till Dagens Nyheter att det är märkligt att Hanif Bali bara tagit bort bilden som är ett montage och inte bilden där han poserar med vapen.

– För oss var det helheten, båda bilderna. Så det var inte bara den ena från dagens debatt utan även den andra. Det tycker jag är konstigt. Jag tycker att det är olyckligt att den ligger kvar, säger hon.

Fotnot: Den man som Jeanette Gustafsdotter nämner är en känd nazist. SVT har läst förundersökningen och där framgår det att mannen har kartlagt två journalister. Däremot har åklagaren ännu inte bekräftat att åtalspunkten förberedelse till mord gäller just dessa journalister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet