Om Hanif Bali kan fortsätta att representera Moderaterna anser Ulf Kristersson inte är hans sak att avgöra. Foto: SVT & Skärmdump Instagram

Ulf Kristersson om Balis utspel: Inte min sak att recensera

Uppdaterad
Publicerad

Hård kritik har riktats mot riksdagsledamoten Hanif Bali (M) efter hans utspel mot DN. Nu svarar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att det inte är hans sak att avgöra om Hanif Bali kan fortsätta att representera Moderaterna.

Det var i fredags som den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali delade en bild där han poserar med ett halvautomatiskt gevär. I inlägget skriver han att han med bilden vill ge DN en ”hjärtinfarkt”.

Detta är inte första gången som Hanif Bali vänder sig till DN i publiceringar på sociala medier. Senast i juli skrev Bali på sitt Instagram-konto, ”Press E to destroy DN”  under ett bildmontage där han syns med en automatpistol i varje hand och har två automatkarbiner slängda över ryggen.

Droppen för TU

Dagens inlägg blev droppen för Tidningsutgivarna, TU, som på måndagskvällen höll ett möte med Moderaternas partisekreteraren Gunnar Strömmer.

– Att en riksdagsledamot poserar på bilder med vapen, eller skriva om krig mot DN i dessa tider tycker vi är högst olämpligt och uppseendeväckande, säger Jeanette Gustafsdotter vd på TU – Medier i Sverige till Dagens Nyheter.

Bali har efter Strömmers möte med TU plockat ner bilden från sitt konto.

Ulf Kristersson: ”Det är olyckligt”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tycker att det inträffade är olyckligt.

– Jag är mycket bekymrad över det tonläge som är i svensk politik just nu både på sociala medier och i traditionella medier och extra synd är det när människor i mitt eget parti bidrar till det, säger Ulf Kristersson.

Om Hanif Bali kan fortsätta att representera Moderaterna anser dock Ulf Kristersson inte är hans sak att avgöra.

– Jag kan berätta vad jag tycker och hur jag tycker att man ska agera. Men jag kan inte recensera Bali eller andra politiker.

Du är ju partiledare, något har du väl att säga till om?

– Ja, men det funkar inte på det sättet. Han är folkvald, säger Ulf Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.