Foto: SVT

Hans dotter sitter fast hos IS

Uppdaterad
Publicerad

Mohammeds dotter radikaliserades i Sverige. Om ett år skulle hon ta sin läkarexamen, men befinner sig nu hos IS i Syrien. Nu vill hon återvända men är rädd för både IS och vad som händer henne i Sverige om hon kommer tillbaka, säger Mohammed. 

Dottern mådde illa när hon såg lidandet bland offren på bilderna från de krigsdrabbade områden som visades på teven hemma i vardagsrummet i Tensta och bad alltid sin pappa Mohammed att byta kanal.

Mohammed berättar om dottern och skakar frågande på huvudet över det som hänt. Nu befinner hon sig hos terroristorganisationen IS i Syrien. Det var genom radikala islamister och rekryterare här i Sverige som hans dotter gick från flitig läkarstudent till att själv bli radikal, säger han.

– Jag förstår inte vad som hänt med min dotter. De måste ha hjärntvättat henne.

Mohammed kom till Sverige från Somalia med sin familj på 90-talet. Några av hans barn föddes här i Sverige, bland annat hans dotter som nu befinner sig hos IS.

Rädd att träda fram

När SVT träffar Mohammed för en intervju vill han att vi möts på en plats där ingen känner igen honom. Den som pratar om IS närvaro och kritiserar lever farligt, säger han.

– Man vet inte längre vem man kan lita på. Jag är ofta ute och springer när jag tränar. Någon kan hugga ner mig. Jag vill inte att någon ska skada mig.

Men han vill ändå berätta, fast anonymt. Fram växer bilden av hans dotter som en ung kvinna, flitig i skolan med toppbetyg och som kom in på läkarlinjen.

– Men jag märkte att hon fick ett plötsligt intresse för att läsa koranen. Hon pratade om möten i moskén på Medborgarplatsen, Rinkeby och Skärholmen. Jag har själv läst koranen men nu förstår jag att på de möten hon gick på läste de på ett annat sätt.

Blev kär i en IS-krigare

En dag för drygt ett år sedan var hon plötsligt borta. Först efter flera månader förstod han hur det låg till.

– Hon blev kär i en krigare som redan var där hos IS så hon åkte ner till honom.

Dottern blev gravid men pojkvännen har dödats och nu vill hon återvända hem till Sverige med barnet hon har fött.

Mohammed säger att han är orolig för att det skulle försvåra för hans dotter att återvända om det blir en strängare antiterrorlagstiftning i Sverige.

– Min dotter är inte kriminell. Hon har utnyttjats, hon var en student utan pengar. De har betalat biljett och allt för henne. Ta hem dem som vill hem och använd dem för att komma åt IS-rekryterarna som finns här i Sverige.

Talar i koder på telefon

Sedan sju månader tillbaka ringer dottern ungefär en gång i månaden, men från ett nummer som inte går att ringa tillbaka till och samtalen bryts alltid abrupt.

– Jag hör på henne att hon är rädd, hon kan inte säga rakt ut vad hon känner. IS har en särskild zon där det går att ringa över internet, men de har koll på allt som sägs, spelar ingen roll vilket språk man talar på, säger han.

För att de ska kunna förstå varandra använder de ett ”hemligt” språk, en grej som han och dottern utvecklade redan hemma i Tensta ibland när de inte ville att folk runtomkring dem skulle förstå allt de säger.

– Som ett exempel, om hon säger brun sås, betyder det, att hon inte tycker om något, säger han och ler för första gången under intervjun.

Vågar inte ge sig av

Han säger att han har förstått på sin dotter att det finns andra som har dödats när de försökt lämna. Därför vågar hon inte ens försöka ge sig av. 

Mohammed och tre andra fäder vars döttrar anslutit sig till IS försökte under sommaren på egen hand få hem sina barn och reste till Turkiet och gränsen till Syrien. Men de fick vända hem till Sverige igen. Det var för farligt.

På frågor om han tror att hans dotter begått brottsliga handlingar i Syrien, eller att hon fortfarande har en övertygelse som stämmer med IS ideologi och därför inte kommer hem tvekar han en stund innan han svarar.

– Det kan jag helt enkelt inte tro om henne. Nu vill hon hem i alla fall, och jag hoppas bara att jag får se henne igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.