Manuel berättar nu för SVT Nyheter om vad han minns av terrordådet på Drottninggatan i Stockholm Foto: SVT / TT

Hans lastbil stals av Akilov: ”Det här får jag leva med resten av mitt liv”

Publicerad

Chauffören vars lastbil stals vid terrordådet i Stockholm förra våren är inte kallad som vittne till rättegången mot Rakhmat Akilov. Märkligt att inte räknas som en av de drabbade, säger Manuel. För SVT Nyheter vittnar föraren nu om vad han minns av händelsen och hur den förändrat hela hans liv.
– I flera månader kunde jag inte sova på nätterna, säger han.

Det var sista körningen för Manuel den där fredagseftermiddagen. En rutinleverans från Spendrups till restaurang Caliente på Adolf Fredriks Kyrkogata i Stockholm. Men på ett par minuter blir hans transportfordon ett mordvapen som dödar fem människor och skadar många. 

Manuel gör en första snabb vända in till restaurangen medan nycklarna sitter kvar i tändningslåset. Såsom brukligt när man lastar i och ur från den här äldre lastbilsmodellen där hydrauliksystemet, som kompenserar för ojämnheterna i gatan, annars inte skulle fungera. 

– När jag kommer tillbaka ut på gatan är lastbilen borta. 

Manuel går fram och tillbaka på gatan och spanar efter lastbilen, som sedan plötsligt dyker upp runt hörnet och kommer tillbaka mot honom, ned mot Drottninggatan. 

– Jag går mot honom för att se hur han ser ut. Jag ser kläderna men inte ansiktet, han har luva på sig. Han körde konstigt. Sick-sackar sig fram och jag hör hur han gasar.

Sökte hjälp på psykakuten

Manuel som fortfarande står mitt i gatan kastar sig i sista stund mellan två parkerade bilar.  

– Han kör förbi mig någon centimeter ifrån, och sedan svänger han upp på Drottninggatan och far nedför gatan som en raket, berättar Manuel för SVT Nyheter, och fortsätter:

– Jag springer efter och ser hur han kört på två kvinnor som ligger vid ett stenlejon. Den ena blöder, den andra reagerar inte. Folk springer överallt, och någon skriker att lastbilen är på väg tillbaka så jag hjälper till att flytta på de skadade. 

Manuels signalement har hjälpt polisen i arbetet med att identifiera Akilov på bilderna från tunnelbanans övervakningskameror. De närmaste dagarna berättar han alla detaljer han minns för polisen i flera timmar långa förhör. Han är chockad, har svårt att sova och söker hjälp på psykakuten.

– Dagarna efter var som en mardröm. I flera månader kunde jag inte sova på nätterna och fick lugnande medel och andra tabletter. Nu försöker jag bli av med dem. Men det är fortfarande svårt att sova när jag påminns om det som hände. Jag tänker... jag tänker... kunde jag gjort något annorlunda för att förhindra?

”Vet att jag inte kunnat stoppa den”

Manuel plågas av tanken på ”tänk om”. Tänk om han inte varit den som fick just den där körningen. Han har skuldkänslor för att han klarade sig. Han funderar på vad som hänt sen om han istället stått kvar mitt i gatan. 

Menar du att du skulle ställt dig i vägen för lastbilen och stått kvar?

– Ja, jag kanske hade kunnat förhindra att den sedan körde vidare. Jag vet att jag inte hade kunnat stoppa den så klart, men någon kanske hade hunnit varna... Men det var min instinkt att hoppa åt sidan. 

Nu har Manuel börjat jobba igen, men på lagret.

– Jag kan inte köra lastbil. Det påminner mig om det som hände. Det här får jag leva med resten av mitt liv.

Berättade nyligen för sin son

Fram till nu har han inte orkat berätta för omgivningen vad han var med om fredagen den 7 april 2017. Häromdagen berättade han för sin äldste son.

– Han ger mig stöd. Han sa till mig att jag ska vara lugn, att det inte var mitt fel, och att den där mannen ska sitta i fängelse hela sitt liv. 

Manuel är inte kallad som vittne i rättegången och finns inte bland de 155 målsägande i åtalet mot Akilov. Med tanke på vad han varit med om tycker han det är konstigt att han inte anses drabbad av Akilovs brott.

Enligt åklagare Hans Ihrmans yttrande till tingsrätten saknas det tillräcklig bevisning för att Manuel varit utsatt för en brottslig handling.

Fotnot: Manuel heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet