Flera nya lagar börjar gälla den första juli. Foto: Tomas Oneborg/SvD/Lars Pehrson/Isabell Höjman/Jessica Gow/Lars Pehrson/TT

Här är 13 nya lagar som börjar gälla den 1 juli 2018

Uppdaterad
Publicerad

Ny samtyckeslag, dyrare bensin- och dieselbilar och högre studiebidrag. Det är några av de många nya lagar som träder i kraft den 1 juli 2018. Här är 13 nya lagar som kan påverka ditt liv.

1. Samtyckeslag vid sex

Att ha sexuellt umgänge med en person som inte uttryckligen sagt ja, eller på ett aktivt sätt visat samtycke till det, blir nu straffbart. För att kunna döma till våldtäkt krävs inte längre att att gärningsmannen använt sig av våld eller hot, eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation.

Läs mer: Den nya samtyckeslagen – det här säger den

2. Mer pengar till sjuka

Nu tas första steget för höjningen av inkomsttaket i sjukförsäkringen. Taket per månad hamnar nu på 30 300 kronor per månad, jämfört med tidigare 28 400 kronor. Det innebär att den högsta sjukpenningen blir 775 kronor per dag mot i dag 725 kronor. En höjning med 50 kronor per dag. 

Läs mer: Inkomsttaket i sjukförsäkringen höjs

3. Återkomst: Avdragsrätt för fackavgiften

Fram till 2007 gick det att dra av kostnaden för fackavgiften i inkomstdeklarationen. Sedan togs denna avdragsrätt bort. Nu är den tillbaka. Rätten att dra av för fackföreningsavgift beräknas kosta omkring 2,7 miljarder kronor per år.

Läs mer: Regeringen återinför avdragsrätten för fackavgift

4. Studiebidraget höjs

Studerande på gymnasiet får nu högre studiestöd när bidraget höjs med 200 kronor, från 1 050 till 1 250 kronor. Denna höjning gäller från den 1 mars 2018 och betalas ut retroaktivt den 1 juli 2018. Samtidigt höjs bidraget för studenter på högskola/universitet som nu får 296 kronor mer i månaden.

5. Ny fordonskatt

Det nya bonus-malus-systemet träder i kraft och premierar miljövänliga bilar. Köper du en bil med låga utsläpp ges en bonus, medan skatten höjs för bilar som är sämre för miljön, i vissa fall rejält. Gäller enbart nyregistrerade bilar.

Läs mer: Bonus-malus-systemet ska premiera miljövänliga bilar

6. Uppehållstillstånd för gymnasiestudier

I och med den omtalade gymnasielagen som träder i kraft den 1 juli går det att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier, även för den som tidigare fått avslag på sin asylansökan.

Läs mer: Nytt lagförslag om en andra möjlighet för unga ensamkommande

7. Olagligt att utnyttja människor som tigger

Människoexploatering, att utnyttja människor genom tvångsarbete, till exempel genom tiggeri, blir olagligt. Även andra arbeten som har uppenbart orimliga villkor, förbjuds. Samtidigt skärps straffen för människohandel och koppleri.

Läs mer: Ny lag ska motverka att tiggare utnyttjas

8. Privat sjukvård blir dyrare

Skattefriheten för arbetstagare som får hälso- och sjukvårdsförmåner, eller har en sjukförsäkring från sin arbetsgivare slopas. Det innebär att de från och 1 juli kommer att förmånsbeskattas för vården eller försäkringspremien.

Läs mer: Privat sjukvårdsförsäkring beskattas från nästa år

9. Färre karensdagar för arbetslösa

Antalet karensdagar för att få arbetslöshetsersättning minskar från sju till sex dagar efter att man blivit arbetslös.

10. Poliser ska få göra razzior på arbetsplatser för att hitta papperslösa

Polismyndigheten får större möjlighet att göra inspektioner på arbetsplatser för att kontrollera att arbetsgivare inte har anställda som saknar rätt att vistas i eller arbeta i Sverige. Inspektionerna ska begränsas till de branscher där polisen bestämt att det finns särskild risk för sådana anställningar. Böter för arbetsgivare som har anställda som inte får vistas i Sverige, ska också höjas.

Läs mer: Poliser ska få göra razzior för att leta efter papperslösa

11. Skatt på e-cigaretter

En skatt införs på de vätskor med nikotin som finns i elektroniska cigaretter och nikotinprodukter som används i mun och näsa, som inte innehåller tobak. Skatten ska betalas av den som tillverkar, importerar och säljer produkterna i Sverige.

12. Fler beslut om kontaktförbud tillsammans med fotboja

Lagarna som rör kontaktförbud, när en person allvarligt trakasserar, förföljer eller begår brott mot en person, ska ändras. Nu ska fler som får kontaktförbud få en fotboja och ett sådant förbud kan gälla upp till ett år initialt. Dessutom får kontaktförbud med fotboja få en särskild brottsbeteckning och kunna leda till fängelse i max två år.

Läs mer: Mer fotboja föreslås vid kontaktförbud

13. Prao blir obligatorisk igen

Prao, praktisk arbetslivsorientering, under minst tio dagar blir obligatoriskt för skolelever från årskurs åtta i grundskolan och årskurs nio i specialskolan. Det blir upp till de som äger skolan, exempelvis kommunen, att ordna praktikplatserna.

Läs mer: Nu blir prao obligatoriskt igen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.