Foto: TT

Polisen ska få göra razzior på arbetsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ska få göra razzior på arbetsplatser för att leta efter personer som nekats asyl. Det är ett av förslagen för att öka avvisningarna, som regeringen presenterade på en presskonferens i dag.

Förslaget presenterades av migrationsminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Den som fått sin asylansökan prövad på ett rättssäkert sätt och fått ett nej måste åka hem igen, sa Morgan Johansson inledningsvis.

Fler avvisningar väntar

Han konstaterade att det kommer att bli aktuellt med betydligt fler avvisningar framöver.

Migrationsverket räknade i sin senaste prognos från i somras att 28.400 kommer att få avslag på sin asylansökan i år, 33.200 år 2017 och 34.800 under 2018.

De som får avslag ska antingen åka till ett annat EU-land eller till sitt hemland, konstaterade Johansson.

Dubbelt så många återvänder

Regeringen har redan infört åtgärder för att öka återvändandet. Till exempel togs i somras rätten till bistånd bort för vuxna personer utan barn, som har avvisnings- eller utvisningsbeslut som vunnit laga kraft.

–  Vi ser en fördubbad återvändandetakt det senaste året. En förklaring är att vi i större omfattning använder oss av återvändarstödet, sa Morgan Johansson.

Arbetsgivare kan få fängelse

Den största delen av dem som återvänder gör det frivilligt, men en del avviker sedan de fått avslag, konstaterade migrationsministern.

Därför föreslår regeringen att inspektioner ska få göras på arbetsplatser. Tidigare har det krävts en misstanke om brott för att polisen ska få gå in på arbetsplatser och kontrollera id-handlingar.

Det ska inte, enligt Anders Ygeman, vara möjligt att gå under jorden och klara sig genom svartjobb.

– En arbetsgivare som systematiskt utnyttjar människor som inte fått asyl, kan dömas till näringsförbud, böter eller fängelse i ett år, sa Anders Ygeman.

Ska få ta fingeravtryck

Enligt förslaget ska polisen få ta fingeravtryck på asylsökande, som fått avslag på sin asylansökan – något som inte är tillåtet i dag.

Regeringen föreslår också att personer ska kunna låsas in i högst tre dagar i lokaler som inte är vanliga förvarsplatser. Det behövs, enligt regeringen, eftersom det inte finns några förvarsplatser på många håll i landet. Personer kan behöva hållas i förvar i väntan på transport till ordinarie förvar.

Inrikesminister Anders Ygeman försäkrade att rättssäkerheten kommer att kunna upprätthållas.

Börja gälla år 2018

Han tror att regeringen har stöd i riksdagen för de nya reglerna, som väntas börja gälla 2018.

Just nu är det över 12.000 personer, som har gömt sig i Sverige när de fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

Dessa personer är efterlysta av polis, men polisen mäktar inte med uppgiften, utan klarar bara upp en tredjedel av ärendena, uppger gränspolisen till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.