Genrebild. En man greppar en kvinna om nacken. Foto: TT

Här är alla nya #metoo-upprop

Uppdaterad
Publicerad

Metoo-rörelsen växer lavinartat och sprider sig till fler delar av samhället. Många nya upprop väntas inom kort publiceras offentligt – från bland annat tusentals akademiker, journalister och restaurangarbetare.

Det senaste offentliga uppropet samlar 1.300 kvinnor inom svensk politik och ytterligare upprop sprider sig som en löpeld på Facebook. I många nya grupper på sociala medier samlas kvinnors berättelser om sexistiska kulturer, trakasserier, ofredanden, chauvinism och övergrepp in.

”Dags att utkräva ansvar och skapa en reell förändring”, skriver en person som sprider grupperna.

”Finns i alla branscher”

Några av branscherna som de närmaste dagarna väntas gå ut offentligt med berättelser är akademiker, journalister, författare, idrottare och restaurangarbetare.

I ett upprop som samlar vittnesmål från personer inom pr-, reklam- och kommunikationsbranschen skrivs:

”Målet att förändra vår bransch till det bättre och ge en tydlig bild av den sexistiska kultur som tyvärr förekommer på alltför många byråer. Enough is enough.”

– Det finns i alla branscher, i allt från idrotten till andra professionella sammanhang, i arbetet och på fritiden, säger Åsa Witkowski, chef för patientverksamhet på Nationellt centrum för kvinnofrid.

Leder till förändring

De senaste dagarna har upprop i stora svenska dagstidningar publicerats med vittnesmål från skådespelare, jurister, sångare och musiker under #tystnadtagning, #visjungerut och #medvilkenrätt.

Åsa Witkowski tror om att alla de vittnesmål som nu hörs kommer att leda till en reell förändring.

– Ja, det är jag övertygad om att det kommer att göra. För vi kan inte stillatigande lyssna på de övergrepp som kvinnor är utsatta för dagligen i samhället. Det här måste vi arbeta förebyggande med och ge stöd till dem som är utsatta och lever med konsekvenserna av psykisk ohälsa, säger hon.

Fakta: Några branscher som samlar upprop

Reklam, pr och kommunikation

Journalister

Restaurangarbetare

Teknikbranschen

Akademiker

Författare

Idrottare

Dansare

Socialarbetare

Gymnasieelever

Vårdpersonal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.