Foto: TT.

Här är ämnena för partiledardebatten

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvård, invandring/integration, skola samt lag och ordning. Det är de fyra debattämnena i Agendas partiledardebatt på söndag, baserat på den opinionsundersökning som SVT Nyheter nyligen lät Novus göra.

I helgens partiledardebatt är det alltså färre ämnen än normalt, men mer tid per ämne. Ambitionen är att partiledarna ska få möjlighet att fördjupa debatten och tydliggöra alternativen i de frågor som engagerar väljarna mest just nu.

– Det är roligt att tittarna på det här sättet får vara med och välja ämnen för partiledardebatten genom en opinionsundersökning, säger programledaren Camilla Kvartoft, som tillsammans med Mats Knutson leder söndagens debatt.

Agenda

LÄS MER: Rysare för Miljöpartiet – tappar stöd hos unga

– Genom färre ämnen hoppas vi på en mer djuplodande och seriös debatt. Vi får mer tid till varje ämne, helt enkelt, säger Mats Knutson, och fortsätter:

– Det är upplagt för en spännande debatt, dels för att vi befinner oss i ett läge där det svenska samhället står inför svåra utmaningar, och dessutom så är flera av de politiska partierna i ett krisartat tillstånd. Det gör att partiledarna är pressade att prestera i den här debatten.

Sjukvård

I den svenska sjukvården blir köerna längre igen – väntan på operation och specialistvård är nu bland dom längsta i hela EU. Det råder akut brist på vårdplatser och avdelningar tvingas stänga eftersom det saknas sjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal.

RITA SJÄLV: Statsskuldens storlek

Dagligen kommer rapporter om underbemanning och stress. Under högljudda protester lades förlossningen och akutkirurgin i Sollefteå ner för en tid sedan.

– Sjukvården har på senare tid blivit ett allt mer angeläget ämne och växt i betydelse. Människor upprörs över långa operationsköer och brist på vårdplatser – inte minst debatten om sjukhuset i Sollefteå. Är det realistiskt att man ska kunna få en lika bra vård var man än bor i Sverige? frågar Camilla Kvartoft.

Invandring/integration

Under 2015 sökte 163.000 människor asyl i Sverige. Efter gränskontroller och en ny tillfällig utlänningslag sjönk antalet till knappt 30.000. Men många nyanlända saknar både bostad och jobb.

RITA SJÄLV: Antal asylsökande per år

Arbetslösheten bland utomeuropeiskt födda ligger nu på 32 procent – samtidigt som den är historiskt låg bland inrikes födda – bara 4 procent.

– Sen hösten 2015 har invandring- och integrationspolitiken påverkat svensk politik på ett sätt som få andra frågor har gjort tidigare och allt tyder på att den här frågan kommer vara fortsatt viktig för svenska väljare, säger Mats Knutson, och fortsätter:

– Här måste politikerna ge svar på hur man långsiktigt ska hantera både flyktingpolitiken men också den svåra frågan hur alla nyanlända ska få jobb i Sverige, säger Mats Knutson.

Skola

Den svenska skolan är delad. Barn i utsatta områden lyckas sämre än barn som har högutbildade föräldrar och bättre ekonomiska förutsättningar.

Mer än var sjätte elev som slutade nian förra året hade inte behörighet att söka vidare till gymnasiet.

RITA SJÄLV: Pisaresultatet i matematik

I den senaste PISA-mätningen lyckades svenska elever i stort bättre än sist, men jämfört med för tio år sen ligger resultaten långt under.

– Visserligen har de svenska kunskapsresultaten förbättrats något de senast åren men problemen med ojämlikhet inom skolan är stora. Den socioekonomiska bakgrunden styr de svenska skolresultaten. Det är en viktig fråga liksom hur kunskapsresultaten ska förbättras, säger Mats Knutson.

Lag och ordning

Trots att våldsbrotten totalt sett i landet sjunker verkar det inte gå att knäcka gängkriminaliteten.

RITA SJÄLV: Partiernas valresultat

Dödskjutningar, granatattacker och bilbränder gör människor rädda. Samtidigt har polisen fått mer att göra i och med den skärpta gränskontrollen.

Kravet på större resurser och fler poliser var ett faktum redan innan terrorattentatet i Stockholm då fem personer dog.

– Efter dödsskjutningen av en lärare utanför en skola i Göteborg häromdagen och terrordådet i Stockholm för några veckor sedan kan nog ämnet lag och ordning bli hett. Behovet hos partiledarna att förklara hur man ska möta gängkriminalitet och dödsskjutningar och terrordåd är stort, säger Camilla Kvartoft, och tillägger:

– Som vanligt är det jätteroligt att leda en sån här debatt när alla partiledare är på plats och taggade. Vi hoppas det inte blir för fint grillväder på söndag, utan att väljarna bänkar sig i sofforna.

Så bevakar SVT partiledardebatten

18.45: Direktsänt uppsnack på svtnyheter.se – partiledarna anländer + analys av statsvetaren Jenny Madestam och politikreporter

20.00: Partiledardebatten del 1 med ämnena invandring/integration och sjukvård – live i SVT2 och på svtnyheter.se

21.00: Aktuellt med sammanfattning av första första debattimmen

21.10: Partiledardebatten del 2 med ämnena lag/ordning och skola – live i SVT2 och på svtnyheter.se

22.10: Direktsänt nedsnack på svtnyheter.se med analys av statsvetare och politikreporter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet