Pensionärer får sänkt skatt. Foto: TT

Här är budgetens vinnare och förlorare

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades regeringens budget för 2015. Pensionärer, arbetslösa och ensamstående föräldrar ser ut att bli de stora vinnarna och höginkomsttagarna blir förlorarna.

– Den nya budgeten innebär att de som i dag har en ansträngd ekonomi får mer pengar i plånboken och de som har mycket pengar får mindre. För en vanlig arbetstagare blir det generellt lite mindre i plånboken varje månad, kanske en hundralapp, eftersom fordons- och dieselskatten och öl- och alkoholskatten kommer att höjas, säger Ylva Yngveson, expert inom privatekonomi på Pro Norna.

Vinnarna i den nya budgeten är pensionärer, arbetslösa och ensamstående föräldrar. Pensionärer får sänkt skatt och bostadstillägget kan höjas med max en hundralapp.

– Men de pensionärer som har mer än 100.000 kronor i besparingar får lägre bostadstillägg än i dag. Men man ska också komma ihåg att arbetsgivaravgiften höjs för de som fyllt 65 år, säger Ylva Yngveson.

Flera tusen kronor mer i a-kassa

Arbetslösa kan få flera tusen kronor mer i månaden om de är med i a-kassan. Både taket och golvet i a-kassan höjs.

– Det högsta taket innebär att man kan få ut 5.060 kronor mer i månaden. Har man den lägsta ersättningen kan man räkna med en tusenlapp extra i månaden. Det är mycket pengar, men samtidigt beskattas de också, säger Ylva Yngveson.

Ensamstående föräldrar är ytterligare en vinnare. Underhållsstödet höjs nämligen med 300 kronor i månaden till 1.573 kronor. Stödet är nu 1.273 kronor och har inte höjts med mer än 100 kronor på 20 år.

– Det är ett rejält lyft och bidraget beskattas ju inte, säger Ylva Yngveson.

Regeringen satsar också på att ge alla under 18 år gratis receptbelagd medicin. Men trots Socialdemokraternas vallöfte om höjt barnbidrag med 100 kronor blir det ingen höjning.

Höginkomsttagare förlorare

Förlorare blir de som redan tjänar bra i dag. Marginalskatten höjs från 58 procent till 61 procent, vilket beror på att jobbskatteavdraget trappas ned.

– Skatten höjs som mest med 26.380 kronor per år, vilket är en stor förändring, säger Ylva Yngveson.

Stor förlust blir det också för de som pensionssparar privat. I budgeten sänks skatteavdraget för privat pensionssparande från 12.000 kronor per år till 1.800 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2014

Mer i ämnet