Ann Linde (S) är Sveriges nya utrikesminister – få koll på henne här Foto: Jonas Ekströmer/TT, Anders Wiklund/TT, Pressbild Almi Företagspartner

Här är Sveriges nya ministrar – Ann Linde (S) utrikesminister

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven presenterade tre nya ministrar vid riksmötets öppnande i dag, däribland Ann Linde (S) som blir Sveriges nya utrikesminister efter Margot Wallström. Ersättare för Ann Linde blir doldisen Anna Hallberg.

– Jag är väldigt glad, stolt och hedrar att få tillträda som utrikesminister. Det var internationell politik som fick mig att bli aktiv, säger Ann Linde.

Stefan Löfven (S) inledde sin regeringsförklaring med vikten av samarbete.

– Vår uppgift är att rusta landet starkare för att klara omställningen i en ny tid, säger han.

Som SVT tidigare har erfarit blir det Ann Linde (S) som tar över som utrikesminister när Margot Wallström avgår inom kort.

– Det är min roll nu att föra fram en utrikespolitik som bidrar till fred, frihet och säkerhet, men som även stärker tryggheten här hemma, säger Ann Linde.

Linde säger också att hon vill fortsätta föra en feministisk utrikespolitik och verka för kärnvapennedrustning.

Ann Linde är i dag utrikeshandelsminister. Tidigare har hon varit EU-minister och haft olika internationella uppgifter för Socialdemokraterna, både i Sverige och på EU-nivå.

Från doldis till minister

Stefan Löfven meddelade även att doldisen Anna Hallberg, tidigare vice vd för det statliga investeringsföretaget Almi Företagspartner, blir ny utrikeshandelsminister. Anna Hallberg har även suttit i flera styrelser och har arbetat på SEB.

Anna Hallberg säger att hon är stolt och hedrad av förtroendet och framhåller sina erfarenheter från näringslivet.

– Det bär jag med mig nu i mitt nya jobb, säger hon.

Nordmark ny arbetsmarknadsminister

TCO:s ordförande Eva Nordmark (S) presenterades som ny arbetsmarknadsminister. Hon ersätter Socialdemokraternas Ylva Johansson som regeringen tidigare har nominerat som Sveriges nya EU-kommissionär efter Cecilia Malmström (L).

– Arbetsmarknadspolitikens roll handlar om att säkra svensk konkurrenskraft, bidra till den och också den svenska omställningsförmågan. Det kommer att vara mitt fokus, säger Eva Nordmark.

Eva Nordmark har suttit i riksdagen från 1995 till 1998. Under åtta års tid har hon varit ordförande för Tjänstemännens centralorganisation, TCO.

Här är Sveriges nya ministrar:

Utrikesminister: Ann Linde (S)

Utrikeshandelsminister: Anna Hallberg

Arbetsmarknadsminister: Eva Nordmark (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.