Källor: Ann Linde blir Sveriges nästa utrikesminister

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nästa utrikesminister heter Ann Linde. Det uppger källor till SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

– Enligt säkra källor blir Ann Linde (S) Sveriges nästa utrikesminister. Definitivt besked lär komma från statsminister Stefan Löfven i morgon tisdag.

Ann Linde har gedigen utrikespolitisk erfarenhet. Hon är i dag utrikeshandelsminister och har tidigare varit EU-minister. Ann Linde har också under en lång rad år haft olika internationella uppgifter för Socialdemokraterna, både i Sverige och på EU-nivå.

Ytterligare ett skäl till att Ann Linde får jobbet som utrikesminister är att hon är kvinna, tror Mats Knutson:

– Det hade varit problematiskt för regeringen att ersätta en kvinna (Margot Wallström) med en man och ändå hävda att man bedriver en feministisk utrikespolitik.

Begränsat avtryck

Sverige har begränsade möjligheter att bedriva en självständig utrikespolitik, det mesta styrs av EU. Enligt Mats Knutson brukar den också ligga fast, det märks knappt någon skillnad på utrikespolitiken oavsett om regeringen varit borgerlig eller socialdemokratisk.

Så några djupare avtryck lär UD:s nya chef inte kunna sätta, tror Mats Knutson:

– Det man kan förvänta sig är att det blir viss skillnad på budskap och tilltal – kanske med mer tonvikt på EU. Sannolikt kommer det inte heller lika många kontroversiella uttalanden om andra länder från Ann Linde som det gjort från Margot Wallström.

Fakta Ann Linde

  • Linde var mellan 2016-2019 EU- och handelsminister. Innan dess statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman, som senare fick avgå att säkerhetsbrister avslöjats på Transportstyrelsen.
  • 2013-2014 var hon stationerad i Bryssel i arbetet som chef för internationella avdelningen på Europeiska socialdemokratiska partiet, ESP.
  • På 1990-talet var Ann Linde departementssekreterare och sakkunnig vid bland annat Civil-, Utrikes- och Försvarsdepartementet.
  • Född 1961 i Helsingborg. Har studerat statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi och har en kandidatexamen från Stockholms universitet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.