Margot Wallström (S): Internationellt samarbete blir allt svårare

Uppdaterad
Publicerad

Margot Wallström (S) lämnar regeringen och utrikesministerposten inom kort. I Morgonstudion berättade hon mer åren som gått och att hon INTE kommer att bli landshövding i Värmland.

– Viktigast var att Sverige mot alla odds fick en plats i FN:s säkerhetsråd. De kontakterna gör att vi räknas som en pålitlig samarbetsparter i den högsta utrikespolitiska ligan. Detta är viktigt också för Sveriges egen säkerhet.

Margot Wallström vill att Sverige ska fortsätta spela en medlarroll. Samtidigt anser hon att internationellt samarbete blir svårare då att många länder enligt henne går i en auktoritär riktning och begrepp som frihandel och demokrati inte längre anses lika självklara.

Fyller pensionär

Wallström lämnar nu regeringen efter 5 år som utrikesminister. Men den politiska karriären är betydligt längre – efter valet 1979 blev hon yngst i riksdagen. Den första regeringsposten fick hon 1994 som kulturminister. Därefter följde många år utomlands som EU-kommissionär och hög FN-tjänsteman.

– Om tre veckor fyller jag pensionär och hoppas därefter själv kunna välja vad jag ska göra. Jag kommer inte att bli landshövding i Värmland i alla fall!

Vilket råd vill du ge till din efterträdare?

– Man ska se till att sova bra. I övrigt vill jag inte ge några råd.

Se intervjun med Margot Wallström i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer