Erika Bjerström intervjuar Margot Wallström 2017 Foto: SVT

”På senare år har arbetet gått emot hennes etiska kompass”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström meddelade under fredagen att hon lämnar sitt uppdrag. Till Dagens Nyheter säger hon att det är familjeskäl som står bakom beslutet. Enligt SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström finns det dock fler tänkbara förklaringar till avgången.

– Jag tror hon är uppriktig om sitt besked, men på senare år har arbetet gått emot hennes etiska kompass – vilket jag också tror spelar in. Hon har i det tysta varit kritisk mot Sveriges vapenaffärer med Saudiarabien, och hon har även varit kritisk mot Sveriges beslut att inte skriva på FN-konventionen mot kärnvapen, säger hon.

Hur kommer hon att bli ihågkommen?

– Hon kommer att bli ihågkommen för doktrinen om feministisk utrikespolitik. Ett uttryck som sedan har anammats av Frankrike och Kanada. Hon kommer också bli ihågkommen för hon fick med Sverige i FN:s säkerhetsråd, detta trots all kritik som uppstod runt kampanjen.

Vem tror du kommer att ta över posten som utrikesminister?

– Det vet jag faktiskt inte. Men posten som utrikesminister är bland de finaste positioner man kan ha, det lär inte vara svårt att hitta någon som vill ta över den posten, säger Erika Bjerström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play